NASA potvrdila da bi ovaj asteroid zaista mogao da udari u Zemlju 8. marta – VIDEO

asteroid

Asteroid koji će proći veoma blizu Zemlje za nedelju dana bi mogao da se vrati iduće godine i da uništi Zemlju, navela je NASA.

Ovaj asteroid će 8. marta proći na samo 16.500 kilometara od Zemlje, što je 21 put manja razdaljina od one do Meseca.

Ipak, američka svemirska agencija kaže da nije 100% sigurna oko njegove orbite.

NASA procenjuje sigurnost orbite asteroida na skali od 1 do 10, pri čemu 10 označava najnesigurniju orbitu.

Kosmički kamen dug 30 metara i poznat kao 2013 TX68 ima ocenu 8 na toj skali, a predviđa se da će proći na udaljenosti od Zemlje koja je negde oko 16.500 kilometara.

Prema poslednjim procenama, asteroid će proći na udaljenosti od 7,5 miliona kilometara, ali ni to nije sigurno.

Pol Kodas iz NASA-inog centra za proučavanje orbita blizu Zemlje je rekao da je orbita ovog asteroida prilično nesigurna i da će biti teško predvideti kojom će se putanjom on tačno kretati.

„Moguće je da će naši astronomi dobiti više podataka o asteroidu kada bezbedno prođe pored naše planete idućeg meseca“, rekao je on.

NASA je takođe izjavila da ne može sa sigurnošću da kaže da će nas asteroid promašiti i naredne godine.

Svemirska agencija je ubeđena da nas asteroid neće pogoditi idućeg meseca, ali da postoje šanse da nas pogodi iduće godine.

S dužinom od 33 metra, ovaj asteroid je za više od 50% veći od asteroida koji je neočekivano pao u Čeljabinsk u Rusiji u februaru 2013. godine.

Taj asteroid je eksplodirao jačinom nuklearne bombe iznad Čeljabinska, a silina eksplozije je uništila prozore na nekoliko stotina zgrada i povredila više od 1.000 ljudi. Srećom, niko nije poginuo.

Smatra se da bi posledice eksplozije asteroida 2013 TX68 bile mnogo gore.

Ipak, Kodas je pozvao na smirenost, pošto su brojni teoretičari zavera već izjavili da će iduće godine biti smak sveta i da NASA krije pravu istinu od javnosti iz straha da će doći do anarhije.

On je rekao da su mogućnosti udara toliko male da ne treba da izazivaju ikakvu zabrinutost, kao i da će buduća posmatranja umanjiti sumnje još više.

NASA je objavila tvit u kom navodi da je Zemlja bezbedna od udara asteroida bar u narednih 100 godina.

Webtribune.rs