Naslovnica ŽIVOT Namirnicu koja štiti od raka i koju imate nadohvat ruke – Nikad...

Namirnicu koja štiti od raka i koju imate nadohvat ruke – Nikad niste skuvali pravilno – Evo kako treba

Brokoli je krstasto povrće. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidantima koji mogu pomoći u sprečavanju razvoja različitih bolesti.

Istraživači su istakli moćna svojstva ovog povrća u borbi protiv bolesti, od smanjenja rizika od raka do jačanja imunološkog zdravlja, brokoli može učiniti čuda za vaše telo.

[adsenseyu1]

Međutim, važno je znati da se neki hranljivi sastojci brokolija mogu izgubiti kada se ne skuva na pravi način. Kao prvo, možda ga prekuvate, eliminišući tako mnoštvo esencijalnih jedinjenja koja su ključna za njegove blagotvorne efekte, a jako je bitno i sa kojim sastojcima se kombinuje.

Pravilno kuvanja brokolija

Istraživanja pokazuju da postoje bolji načini pripreme brokolija kako bi se optimizovale njegove koristi. Da biste sačuvali sadržaj hranljivih sastojaka, isprobajte sledeće metode kuvanja:

  1. Kombinovanje brokolija sa klicama brokolija

Kombinovanje cvetova brokolija sa klicama brokolija može udvostručiti antikancerogeni efekat povrća.

Klice se odnose na mladi brokoli, starog samo nekoliko dana. Rezultati pokazuju da sadrže 10 do 100 puta viši nivo sulforafana od zrele glavice brokolija.

Sulforafan je prirodno biljno jedinjenje koje se nalazi u raznom krstastom povrću. Povezan je sa zdravljem srca i probavom i trenutno se proučava zbog mogućih antikancerogenih svojstava.

Studije na životinjama, na primer, pokazale su da može smanjiti i veličinu i broj različitih vrsta ćelija karcinoma.

[adsenseyu4]

  1. Brokoli na pari samo dva do četiri minuta

Mirosinaza je važan enzim u brokoliju koji je potreban za formiranje sulforafana. Međutim, ljudi imaju tendenciju da povrće kuvaju predugo na pari ili ga previše izlažu toploti.

U stvari, studija je pokazala da držanje brokolija u mikrotalasnoj duže od dva minuta može uništiti ovaj enzim. Štaviše, držanje na pari najmanje sedam minuta takođe može pokrenuti isti efekat.

Umesto toga, stručnjaci preporučuju kuvanje povrće na pari 3-4 minuta kako bi sačuvalo ovaj enzim, istovremeno vodeći računa da je čisto i zagrejano. Na taj način povećava se stvaranje sulforafana.

  1. Jedenje sirovog brokolija

Možete ga jesti i sirovog, jer je ovaj način jedan od boljih načina da obezbedite da maksimalno iskoristite njegove moćne hranljive sastojke.

Studija je pokazala da su učesnici koji su jeli ovo sirovo povrće, apsorbovali sulforafan brže i u većim količinama u poređenju sa onima koji su ga jeli kuvanog.

Međutim, ako se odlučite da ga jedete u sirovoj varijanti, povrće morate temeljito oprati, jer sadrži pesticide i druge štetne materije.

Još gore, s obzirom na fizičku strukturu, brokoli može sakriti superbakterije otporne na antibiotike ako se ne operu pravilno.

Štaviše, preporučljivo je da povrće operete neposredno pre nego što ga pojedete, jer mokar brokoli može da razvije buđ. 

Webtribune.rs