NAJNOVIJA VEST: Turci iznenadili Rusiju u Karabahu sa flotom dronova

U Rusiji su skrenuli pažnju na mogućnosti novih verzija raketnog sistema PVO Pancir, koje će zaustaviti prednosti korišćenja flote udarnih dronova.

Turska taktika upotrebe bespilotnih letelica za napad na položaje, vojnu opremu i trupe neprijateljskih snaga pokazala se efikasnom.

Ovakvom stanju stvari ruska strana je posvetila dužnu pažnju. Takođe u Ruskoj Federaciji, uzimajući u obzir iskustvo suprotstavljanja džihadistima u Siriji, izveli su odgovarajuće zaključke i započeli mere za nadogradnju domaćeg samohodnog protivavionskog raketno-topovskog kompleksa  Pancir-S1 na verzije S2 i S3.

U tom kontekstu, zapaženo mišljenje izraženo je u materijalu internet publikacije „Reporter“, koja napominje da je ruski „Pancir“ prvobitno stvoren kao sredstvo kratkog dometa za odbranu sistema S-300 i S-400.

Kao rezultat toga, tvorci PVO raketnog sistema nisu predvideli mogućnost njegove upotrebe za suzbijanje manje flote naoružanih dronova.

Međutim, promene u narednim serijama ovog kompleksa već su u stanju da zaustave flote dronova.

„Problem za bespilotne letelice biće i smanjenje linije presretanja na 200 metara. Na kraju, ovo je osnova omiljene taktike bespilotnih letelica, približavanje što je više moguće cilju, napominje publikacija.

Izvor ukazuje da će druga verzija imati efikasniji radar, a dobiće i optički kanal za navođenje. Pored toga, promena vertikalnog ugla topa „smanjiće slepi levak iznad baterije za do 16%“.

U trećoj verziji Pancira, čiji je razvoj već započeo, biće savršeniji sistem nadzora, isključujući mrtvi ugao iznad sistema. Arsenal S3 će takođe biti dopunjen. Uključivaće „protivavionske rakete malog kalibra za borbu protiv bespilotnih letelica i male hipersonične municije brzinom do 5 maha“.

Kao rezultat, ažurirani ruski „Pancir“ postaće univerzalno sredstvo za borbu protiv širokog spektra flote bespilotnih letelica.

Webtribune.rs