Nagli uspeh do skoro nepoznate osiguravajuće kuće bliske SNS-u

Globos, koji je od februara u vlasništvu funkcionera SNS Ostoje Mijailovića, beleži vrtoglavi rast u prodaji polisa obaveznog osiguranja automobila.

Da li je za uspeh odgovoran kvalitet usluge, plaćanje većih provizija od propisanih ili bliskost sa vrhom režima, pita u svom tekstu Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Član sam SNS i tim se članstvom ponosim. Ipak, moram istaći da moje angažovanje u politici nema veze sa poslovanjem kompanija na čijem sam čelu.“

Ovako je za BIRN naveo Ostoja Mijailović na pitanje da objasni kako je malo poznata osiguravajuća kompanija Globos, za svega šest meseci od kada je u njegovom vlasništvu, napravila eksplozivni napredak na tržištu obaveznog osiguranja vozila.

Globos je zaključno sa februarom, kada je započet postupak promene vlasništva, prodao svega 150 polisa, da bi do kraja avgusta, stigao do više od 51.000 prodatih polisa.


Šta je ključ uspeha ovog novog učesnika na tržištu, kompanije koja je, inače, prošlu godinu završila sa neto gubitkom od 38.067.000 dinara? Odgovori su različiti u zavisnosti od toga koga pitate.

Nezvanične informacije govore da u osiguravajućim društvima koja posluju u Srbiji postoji zabrinutost zbog naglog skoka u prodaji polisa Globosa i tendencije pada kod nekih drugih. Kažu i da su za ovaj nagli uspeh zaslužni politički uticaj i moć.

Ukoliko nastavi ovim tempom, Globos će vrlo brzo preuzeti znatan udeo tržišta, pre svega od državnog Dunava, a potom i od drugih kompanija.

Od većeg broja sagovornika, koji su želeli da ostanu anonimni, BINR je saznao da je Globos proboj na tržište ostvario širenjem mreže, koju razvija davanjem većih provizija od zakonom propisanih pet odsto prodavcima polisa.

To je, kažu sagovornici BIRN-a, poremetilo odnos koji je trajao bezmalo godinu i po dana, od oktobra 2018, od kada su se ostali osiguravači, koliko-toliko, pridržavali zakonom propisane provizije u iznosu od pomenutih pet odsto.

Uz isticanje da je to sve moguće u uslovima političke zaštite i uticaja, jedan od sagovornika, koji je želeo da ostane anoniman, opisuje kako izgledaju susreti prodavaca polisa sa Globosovim ljudima zaduženim za širenje prodajne mreže.

„Ne libe se da prilikom obilaska prodajnih mesta pričaju ljudima da su ‘državni projekat’ i da je poželjno pridružiti im se, uz nagoveštaj marketinške kampanje od jeseni ili zime, da su oni ‘srpsko osiguranje’ za razliku od svih ostalih. Pitam se šta je onda Dunav osiguranje ako nije srpsko?“, svedoči ovaj sagovornik za BIRN.

Ostoja Mijailović za BIRN odbacuje navode o politici kao ključu uspeha, nazivajući ih zlonamernim i tvrdi da je presudno njegovo iskustvo u autoindustriji.

BIRN-ovi sagovornici, koji su želeli da ostanu anonimni, kao ključnu ličnost u preuzimanju i uspehu ove kompanije u kratkom vremenu, pominjali su predsednikovog brata Andreja Vučića, kojem se, inače, pripisuju mnogi netransparentni i mutni poslovi tokom proteklih godina.

U ‘papirima’ ni u ovom slučaju direktnih tragova mlađeg Vučića nema. Ipak, jedna činjenica govori da predsednikovom bratu poslovi na tržištu osiguranja nisu strani. Prema zvaničnim podacima, Andrej Vučić je do septembra 2018. bio član Nadzornog odbora Udruženja osiguravača Srbije (UOS).

Ostoja Mijailović ovo vidi kao još jedan napad na porodicu Vučić.

„Tim ljudima, za koje verujem da su inspiratori ovakvih vaših pitanja, Andrej Vučić se izgleda priviđa u poslovanju Globos osiguranja. Ovo je još jedan u nizu napada na predsednika Vučića i njegovu porodicu, gde se iznose neistine bez ikakve provere i odgovornosti“, kaže Mijailović.

On dodaje da „ljudi iz oblasti osiguranja, koji su vam to rekli su izgovorili najgoru laž. Vrlo lako mogu da pretpostavim i iz kojih motiva ne govore istinu i sa kojom željom podstrekavaju vaš medij na ovakva pitanja“.

Zvanični odgovori i tumačenja o naglom rastu Globosa su daleko suzdržaniji, a uzroci izvesnih promena na tržištu, uglavnom se pripisuju epidemiji virusa korona.

Kako se, međutim, od Covida 19 nije „razboleo“ i Globos već je, naprotiv, baš u tim mesecima, doživeo ekspanziju?

Jedan od sagovornika BIRN-a, koji je bio na čelu jedne osiguravajuće kompanije, ali nije želeo da mu se objavi ime, kaže da za uspeh Globosa nije zaslužan kvalitet usluga nego da se sigurno radi o dobro isplaniranoj akciji preuzimanja delova prodajne mreže neke druge osiguravajuće kompanije.

„Za to su potrebni novci, najčešće potplaćivanjem njenih prodajnih resursa iznutra, i to najčešće u gotovini. Ako premija na tržištu osiguranja, prema podacima NBS, u prvom kvartalu ove godine raste za 8,5 odsto, a neko od osiguranja raste 300-400 procenata, nije realno da je to zbog posebnih pogodnosti, benefita ili posebnog kvaliteta njegovih usluga“, zaključuje ovaj sagovornik.

O tome šta se zbiva na tržištu autoosiguranja novinari su pitali i regulatora tog tržišta – Narodnu banku Srbije, ali uprkos upornim pokušajima, odgovor je izostao.

Ceo tekst o Globosu i njegovom naglom uspehu možete čitati u tekstu BIRN-a na OVOM LINKU.

Autor: BIRN