Masiranje tačke Zu San Li: Podmlađuje i sprečava starenje – VIDEO

vbsduizf7432

Jedna japanska legenda kaže da je u davna vremena živeo srećan čovek koji je dobio od svog oca neprocenjivo znanje – znanje o tački dugovečnosti ili tački „od stotinu bolesti“. Sledeći zapovesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tačku i doživeo je rađanje i smrt nekoliko imperatora…

Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda lečenja na Istoku, koja broji već nekoliko hiljada godina. Ukupno, ljudsko telo poseduje 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podseća na količinu dana i meseci u godini.

Delovanje takve masaže (akupresure, pritiskom prstiju na određene tačke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima. U kineskoj medicini telo se posmatra kao energetski sistem, tako da kroz masažu može se uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.

Aktiviranje tačke Zu San Li daje trajni podmlađujući i isceljujucći efekat, sprećava starenje. U Kini je ova tačka poznata kao „tačka dugovečnosti“, u Japanu „tačka od stotinu bolesti“. Tačka dugovečnosti se nalazi ispod čašice kolena. Da bi ste je pronašli, pokrijte koleno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

Tačka pomirenja u ravnoteži…

Morate sesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, nepodižući pete od poda. Primetićete da ispod kolena stvorilo se uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tačka, Zu San Li.

Za šta je odgovorna ova tačka na našem telu, i zašto je Japanci nazivaju tačkom od stotine bolesti:

  • kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tela
  • kontroliše rad kičmene moždine u delovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrežne žlezde
  • uz pomoc masaze tačke Zu San Li može da se poveća aktivnost nadbubrežnih žlezda, najmoćnijih žlezda koje imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čoveka. One luče adrenalin u krv, hidrokortizon, i druge važne hormone

Ako svakodnevno masirate „tačku dugovečnosti“, moguće je normalizovati rad nadbubrežnih žlezda, koje obavljaju sledeće funkcije u organizmu:

  • normalizacija krvnog pritiska
  • normalizacija glukoze, insulina
  • suzbijanje upalnih procesa u organizmu
  • regulacija imune funkcije čoveka

Takođe, masiranjem tačke Zu San Li, možete poboljšati varenje, lečiti bolesti gastrointestinalnog trakta, i tretirati posledice moždanog udara.

  • Masaža ove tačke pomoćiće vam da steknete samopouzdanje, prevaziđete stres i napetost, pronaći unutrašnju stabilnost.
  • Masirajući ovu tačku možete izlečiti mnoge bolesti, uključujući impotenciju, štucanje, zatvor, gastritis, nemogućnost zadržavanja urina.
  • U velikoj meri povećava imunitet, čovek postaje zdrav i sposoban za život.

Masirati tačku Zu San Li je bolje u jutarnjim časovima, pre ručka. Devet puta kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmenično (devet puta na jednoj, pa devet puta na drugoj nozi), u trajanju od ukupno 10 minuta. Pre početka masaže zauzmite udoban, opuštajući položaj (sedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoje osećaje.

Uronite u stanje harmonije i razumevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno dejstvo. Možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, ovasa, pirinča itd) masirati ovu tačku, a možete i zalepiti isečen čen (pola) belog luka i ostaviti na 1 do 2 sata (dok koža ne pocrveni).

Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim časovima pogodna je za gubitak težine (400 do 500 grama nedeljno). Ali, nemojte masirati direktno pre spavanja, da ne bi izazvali nesanicu.

Astrološka karta vašeg tela: slabe tačke i saveti za ravnotežu…

Najbolji učinak postiže se za vreme mladog meseca. Osam dana posle nastanka mladog meseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naizmenično na svakoj nozi u smeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vreme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja.

Pre ručka, naizmenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje opšteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje. Posle ručka, sinhronizovano na obe noge, protiv stresa, nervoze i razdražljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna. Uveče, u suprotnom smeru kazaljka na satu, naizmenično na svakoj nozi, za povećanje metabolizma i smanjenje telesne težine.

(Uspešna žena)