Lukašenkova opozicija se žali na neadekvatan smeštaj u zatvoru

Talas zaraze koronavirusom zahvatio je beloruske zatvore. Zatvori su prepuni protivnika vlasti uhapšenih zbog demonstriranja protiv autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Neki od demonstranata koji su se u zatvoru zarazili koronavirusom optužuju vlasti da podstiču infekcije ili da ih u najmanju ruku zanemaruju.

Aktivisti koji su po izlasku iz zatvora govorili za Asošiejted pres opisali su prepune ćelije bez adekvatne ventilacije ili tople vode i ukazali na nedostatak medicinskog tretmana i zanemarivanje od zatvorskih lekara.

Muzičar Kastus Lisecki (35), osuđen na 15 dana zbog učešća na protestu, rekao je da je posle osam dana u zatvoru na istoku zemlje, smešten u bolnicu sa visokom temperaturom, gde mu je utvrđena obostrana upala pluća, usled zaraze koronavirusom.

„Vlažni zidovi prekriveni parazitima, šokantan nedostatak sanitarnih mera, smrzavanje i truo krevet, to sam dobio u zatvoru u Mogilevu umesto medicinske pomoći. Imao sam groznicu i izgubio sam svest, pa su stražari morali da zovu hitnu pomoć“, rekao je Lisecki telefonom za AP.

On je kazao da je pre služenja kazne držan u zatvoru u Minsku, gde je morao da spava na podu sa tri muškarca, u ćeliji predviđenoj za dve osobe. Sva četvorica su se zarazila korona virusom.

Nakon što je otpušten iz bolnice, Lisecki je morao da se vrati u zatvor da odsluži preostalih sedam dana kazne.

On optužuje vlasti da iz političkih razloga omogućavaju „divljanje“ korona virusa među zatvorenicima.

„Stražari otvoreno kažu da to namerno rade po naređenju“, naveo je Lisecki.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Zbog učešća na protestu, uhapšeno je više od 30.000 demonstranata, od kojih su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, hiljade pretučene.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije bacanjem suzavca i šok-bombi, vodenim topovima i hapšenjima demonstranata i aktivista, masovni protesti ne jenjavaju ni posle četiri i po meseca.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, pozvala je lidere drugih država i međunarodne organizacije da intervenišu kako bi bilo sprečeno širenje infekcija u beloruskim zatvorima.

„U centru Evrope, zatvorenici bivaju namerno inficirani korona virusom. Oni premeštaju zaražene ljude iz jedne ćelije u drugu. Ćelije su prepune i bez ventilacije. To je zločin, to može da bude smatrano jedino zlostavljanjem i mučenjem“, rekla je za AP Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Vlasti nisu objavile broj zaraženih zatvorenika, dok aktivisti navode da su hiljade demonstranata pozitivno testirane nakon hapšenja.

Na „užasne uslove“ u beloruskom kaznenom sistemu ukazuje i zamenik direktora Centra za ljudska prava Vesna (Proleće) Valijancin Stefanović koji navodi da vlasti nisu ni pokušale da poboljšaju situaciju.

Novinar Arcijom Lijava rekao je da se prošlog meseca, dok je čekao saslušanje pred sudom, zarazio u zatvorskoj ćeliji, u kojoj je umesto predviđenih 10 bilo 100 osoba.

Lijava je uhapšen dok je izveštavao sa protesta u Minsku, kao novinar nezavisne televizije Belsat.

„Prvo su drugi zatvorenici, a potom i ja, prestali da osećaju zatvorski smrad. Svi smo imali temperaturu, jak kašalj i bili smo malaksali, ali nam nisu davali ni toplu vodu“, kazao je Lijava za AP.

Naveo je da je, pošto je osuđen na 15 dana zatvora, prebacivan u više zatvora u Minsku i obližnjim mestima pošto nigde nije bilo dovoljno mesta. Dodao je da su u svim tim zatvorima bili slični uslovi, da je svuda video zatvorenike koji kašlju ili imaju problema sa disanjem i stražare koji ih vidno zapostavljaju.

„Doktori nisu reagovali na molbe i žalbe. Bilo je zabranjeno ležati preko dana. Svi smo bili iscrpljeni, ali smo bili primorani da sedimo na gvozdenim krevetima u podrumu bez pristupa svežem vazduhu“, rekao je Lijava.

Kazao je da je dan po izlasku iz zatvora testiran pozitivno na korona virus i da je skener pokazao da su mu pluća teško pogođena infekcijom.

„Zatvorski lekari treba da budu krivično gonjeni zbog nemara. Ugrozili su naše živote, odbijajući da nam pruže (osnovnu) medicinsku negu“, dodao je Lijava za AP, uz jak kašalj i teško disanje.

Lekar Ihar Hocin, zaposlen na vodećoj onkološkoj klinici u Minsku, rekao je da je uhapšen kada se pridružio demonstracijama zdravstvenih radnika protiv represije nad demonstrantima.

Naveo je da su se i on i četvorica njegovih uhapšenih kolega zarazili korona virusom u pritvoru, u kojem je ćeliju od 12 kvadratnih metara delio sa 80 zatvorenika.

„Pet lekara iz naše bolnice je uhapšeno i svi su pozitivno testirani na korona virus nakon što su oslobođeni. Moramo glasno da progovorimo o epidemiji korona virusa u zatvorima prepunim političkih zatvorenika“, dodao je Hocin.

Belorusija je prijavila više od 180.000 registrovanih infekcija od početka epidemije, ali mnogi u toj bivšoj sovjetskoj republici sumnjaju da vlasti manipulišu podacima kako bi sakrile prave razmere pandemije.

(Beta)