KOSOVO VIŠE NIJE ČEDO AMERIKE: Srbija od neprijatelja napravila prijatelja – Tramp neće dobiti spomenik u Prištini

Bunt u delu kosovske političke elite zbog Vašingtonskog ekonomskog sporazuma je lične prirode, jer pojedinci više neće moći da profitiraju.

Ovo je zajednička ocena sagovornika Sputnjika na pitanje zašto je boravak američke delegacije u Prištini iza sebe ostavio razdor među političkom elitom u Prištini.

Iako postoje i oni koji su euforični, veći deo njih je spreman da sporazum nazove kapitulacijom i to je prvi put da je deo kosovske političke scene digao glas protiv Amerike.

Politički lideri na Kosovu gube autoritet

Politički analitičar sa Kosova i Metohije Ramuš Tahiri objašnjava da ovaj sporazum donosi milione na Kosmet za razne infrastrukturne projekte koji će biti pod kontrolom Amerike.

„Razdora ima najviše u partijama bivše OVK i kod takozvanih komandanata rata, koji su sada i čelnici političkih partija ili su u određenim državnim institucijama. Oni ne žele da budu van ovoga što se dešava, ali su svesni da gube autoritet lokalnih šerifa i niti nekih podzemnih mreža koje su u sprezi politike i kriminala. Drugi motiv ja ne vidim“, ističe Tahiri.

Do sada je Evropska zajednica, dodaje on, računala da će Hrvatska i Slovenija da povuku Kosovo ka Evropi, ali se ispostavilo da to nije ispalo dobro. Mislim da će tu ulogu sada preuzeti na sebe Grčka, koja bi trebalo i da prizna Kosovo. U tom kontekstu, ističe naš sagovornik, postojaće određena kontrola nad svim projektima i što je najbitnije, nad novcem.

Amerika naklonjenija sada Srbiji nego Kosovu

„Ako Amerika u to ulazi preko svog kapitala, bar što se tiče Kosova koje je nerazvijeno i nema uslova za upliv privatnog kapitala, a Kancelarija u Beogradu je nadležna za celu regiju, to znači da će važiti pravila kapitala. Dakle biće profita, ali i korišćenja resursa naših zemalja“, smatra on.

Tahiri napominje da niko od kritičara Vašingtonskog sporazuma nema argument za kritiku, osim zapaljive retorike, jer misle da je Amerika, kako vide pojedini, naklonjenija sada Srbiji nego Kosovu.

Kosovo više nema dobre veze sa Amerikom

„Donekle sa tim moram i da se složim, ali ne bih to nazvao naklonost već je to prosto činjenica – Kosovo više nema, sem sporadičnih, dobre veze sa Amerikom. S druge strane, Srbija je od „neprijatelja“ napravila prijatelja i to treba uvažavati“, naglašava on.

Politikolog sa Kosova i Metohije Stefan Filipović kaže da je podela među političkom elitom bila neminovna, jer je u Prištini svaki sporazum koji ne uključuje priznanje Kosova – loš.

„Druga premisa je činjenica da političke elite u Prištini nisu zaljubljene u Trampovu adminstraciju ali su primorane da sarađuju, iako se ne osećaju prirodno u njihovom okruženju“, napominje Filipović.

Po njegovim rečima, američke demokrate koje su bile neprikosnovene na Kosovu imale su priliku da gledaju uživo kako Tramp „kidnapuje“ kosovsku političku elitu, a samim tim i njihovo „čedo“ Kosovo.

Tramp neće dobiti spomenik

Odgovarajući na pitanje da li će sporazum osujetiti donekle i „poslove“ određenih političkih struktura, Filipović kaže:

„Uvek je to lično. Veliki profit i lični interes je nešto što pokreće i političke odluke. Sad će umesto jednih te odluke na sebe preuzeti drugi. To je jako slično borbi koja se odvija za vlast i prevlast i u Americi. I oni se „tuku“ oko određenih velikih interesa i vlasti, a vlast i moć sa sobom nosi veliki profit“, ističe on.

Ono u šta je Filipović siguran je da Tramp neće dobiti spomenik poput bivših američkih političara iz redova demokrata – Bila Klintona, Madlen Olbrajt i drugih na Kosovu. S druge strane, ne zna šta će biti sa tim bistama koje su Albanci podizali unapred, kao što su i Trampu uručili orden, posle izbora u Americi.

Brankica Ristić (Sputnik)