Kakva je to grmljavina u Severnoj Americi, ledeni zemljotres ili nešto mnogo gore?

vndhvsdhj

Naučnici raspravljaju o tome da li su grmljavine koje se čuju širom Severne Amerike u stvari ledeni zemljotresi. Većina se slaže da su ove grmljavine povezane sa kišnim i snežnim uslovima.

Ove ledene grmljavine su protresle kuće u Džordžiji i uzrokovale potres u Montrealu, zbog čega su policajci iz nekoliko okruga u Oklahomi krenuli u potragu za izvorom zvuka.

„Iznenada se samo čula glasna eksplozija“, rekla je Mardžori iz Ajdaha. „Moj sin i ja smo pošli da vidimo odakle je buka došla. Čulo se kao da su se vrata zatvorila naglo i veoma jako ili kao da je nešto veliko palo na beton. Međutim, nismo našli ništa. Pratili smo vesti ne bismo li saznali da li je još neko to čuo, ali niko ništa nije spomenuo“.

„Bilo je toliko glasno da se kuća tresla. Moja deca su trčala naokolo i paničila“, rekla je Trejsi Voker iz Keneso okruga u Džordžiji.

Stanovnici ovih oblasti su mislili da je u pitanju vatromet, pucnjava ili transformator koji je eksplodirao. Ipak, meteorolozi imaju bezazlenije, ali fascinantnije objašnjenje.

„Ledeni zemljotres“ se dešava kada temperature naglo padnu ispod nule nakon kiše.

„Led odjednom počinje da se širi – pritisak raste i raste, dok se jednom ne oslobodi i ne pukne, zemlja puca i čuje se nešto što zvuči kao lokalni zemljotres“, rekao je Džej Skotland, meteorolog iz Toronta.

„Nije u pitanju zemljotres. To se u stvari led širi pod zemljom, izazivajući glasnu grmljavinu i plašeći ljude, pogotovo usred noći. To je veoma retko, veoma kul, ali i veoma jezivo“.

„Pritisak raste dok ne pukne i ne oslobodi se“, rekao je Dejvid Filips, klimatolog iz Environment Canada. „Veliku grmljavinu izaziva ta silna energija koja se oslobodi“.

Kako se navodi na sajtu Weather Channel, ledeni zemljotresi su „uglavnom bezopasni, uzrokujući samo male pukotine u zemlji i zbunjenost ljudi u okolini“.

Ipak, Metju Dej, meteorolog iz National Weather Service tvrdi da nije u potpunosti ubeđen da eksplozije širom Severne Amerike uzrokuje ledeni zemljotres.

„Priča se da je u pitanju ledeni zemljotres, ali naša istraživanja pokazuju drugačije“, rekao je on. „Nema dovoljno vlage i temperature nisu dovoljno niske. To se dešava u oblastima gde ima mnogo vode koja protiče kroz mnogo kamenja“.

Ipak, dodao je da nema objašnjenje šta je zapravo uzrokovalo ove grmljavine.

„Ne znamo šta je, samo znamo šta nije“, rekao je on.

Ove neobjašnjene eksplozije ili grmljavine čuju se svuda širom sveta, a ne samo u Americi. Mejnstrim nauka pokušava da zataška fenomen nudeći prirodna objašnjenja.

Međutim, postoji hipoteza da grmljavine nastaju kao rezultat eksplozije meteora nakon ulaska u atmosferu.

Webtribune.rs