Kada ode sa vlasti Putin je obezbeđen: Državna duma glasa za zakon o imunitetu bivšeg predsednika

Državna duma je usvojila zakon o garancijama imuniteta bivšem predsedniku Rusije i njegovoj porodici.

Inicijativu su pokrenuli deputat Pavel Krasheninnikov i senator Andrei Klishas. Odgovara amandmanima na Ustav usvojenim u leto.

Dokument uvodi izmene i dopune trećeg člana Saveznog zakona „O garancijama predsedniku Ruske Federacije, koji je prekinuo vršenje svojih ovlašćenja, i članovima njegove porodice“.

Ako bude prihvaćen, imunitet bivšeg šefa države će značiti da ne može biti priveden krivičnoj ili administrativnoj odgovornosti, kao ni pritvoren, uhapšen, podvrgnut pretresu, ispitivanju ili pretresu tela.

Ovo pravilo primenjivaće se na stambene i kancelarijske prostorije koje je zauzeo bivši predsednik, automobile koje je koristio, komunikacijsku opremu, dokumente i prtljag koji mu pripadaju, kao i prepisku.

Samo Savet Federacije može lišiti takve garancije bivšeg lidera na osnovu optužbe Državne dume za izdaju ili drugo ozbiljno krivično delo. U ovom slučaju optužbu moraju potvrditi vrhovni i ustavni sud.

Odluku o podnošenju optužbi i ukidanju privilegije moraju doneti dve trećine parlamentaraca svakog od veća na inicijativu najmanje jedne trećine poslanika Državne dume i pod uslovom da zaključi njena posebna komisija.

Gornji dom mora da odluči o oduzimanju imuniteta najkasnije tri meseca nakon podizanja optužnice. U suprotnom se odbacuje.

(Pravda.rs)