Još jedna pobeda: Evo Morales se vraća u Boliviju

Bivši predsednik Bolivije Evo Morales, koji se nalazi u egzilu u Argentini, potvrdio je da će se u ponedeljak vratiti u Boliviju.

To će biti dan nakon inauguracije njegovog partijskog druga Luisa Arsea.

„Prekosutra ujutru preći ću granicu“, rekao je danas Morales, koji je vodio Boliviju od 2006. do 2019, kada je zbačen u vojnom udaru.

On je dodao da se „nada da neće biti pravnih problema“ i zahvalio se argentinskom predsedniku Albertu Fernandesu koji će se s njim sastati na granici „iz bezbednosnih razloga“.

Fernandes danas treba da doputuje u La Paz da bi prisustvovao inaguraciji Arsea, pobednika izbora održanih 18. oktobra, a u ponedeljak će se s Moralesom sresti na granici Argentine i Bolivije.

Morales želi da odatle predje više od 1.000 kilometara do grada Kimore u regionu Kočabamba, gde bi trebalo da stigne 11. novembra.

Kočabamba je region u kom je Morales, prvi predsednik Bolivije koji dolazi iz urodjeničkog naroda, osamdesetih započeo sindikalnu karijeru, pre nego što je izabran u parlament.

Tamo se sklonio i pre godinu dana, nakon što je pod pritiskom vojske i policije podneo ostavku 10. novembra 2019. Opozicija ga je tada optuživala za kradju na predsedničkim izborima na kojima je osvojio četvrti mandat.

Nakon toga je otišao najpre u Meksiko, a potom u Argentinu.

Za 61-ogodišnjim Moralesom je vlada prelazne predsednice Henin Anjes izdala poternicu zbog terorizma, ali će sud tu poternicu ukinuti za nekoliko dana.

(Beta)