Izbegnite bolesti, zamenite so sa ovim alternativama

zcanjhvhv

Da bi vaše jelo bilo ukusno i po vašoj meri slano, nema potrebe da preterujete sa ovim začinom i štetite svom zdravlju, jer postoje odlične alternative koje savršeno doprinose vašim specijalitetima. Mnoge namirnice koje obožavamo se konzervišu i dobiju bolji ukus upotrebom soli. Ipak, so je komponenta zbog koje ljudi oboljevaju od raznih bolesti.

Natrijum je glavni element pronađen u soli, a sa druge strane, nalazimo ga u većini prirodnih biljaka koje upotrebljavamo u kuhinji na dnevnoj bazi.

Većina hrane sadrži popriličnu količinu natrijuma u svom prirodnom ukusu, a većinu namirnica koje sadrže natrijum koristimo ne samo za poboljšanje ukusa, već i zbog lekovitih svojstava. Da biste poboljšali ukus svog jela bez dodavanja soli, nađite prirodne i zdrave zamene.

Evo nekih od njih.

Cimet

Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina posebno u Indiji, Šri Lanki i mnogim drugim delovima Azije. Cimet je veomadobra zamena za so, a ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi i snizi holesterol.

Kardamom

Ova začinska biljka je odavno poznata kao odlična zamena za so, iako mu je ukus poprilično jak i drugačiji,posebno kad se pomeša sa semenkama kumina ili korijandera.

Bosiljak

Možda vam je teško da poverujete, ali bosiljak je začin koji se u Indiji najčešće koristi, pomalo je oporog i slatkastog ukusa,a pored toga što je poznat po svojim lekovitim svojstvima,poznat je i kao odlična alternativa za so.

Kajenska paprika

Poznatija i kao čili papričica, ova paprika je takođe sjajna zamena da istaknete ukus jela bez soli. Najčešće se koristi u španskoj, meksičkoj i indijskoj kuhinji. Čili jelu daje pikantan ukus što može da zameni so bez ikakvih problema.

Lovor

Ova biljka se obično dodaje u mesna jela. Veoma je aromatičan i slatkast, a u sušenom obliku njegova aroma je još intenzivnija i njegov ukus može bez problema zameniti ukus soli, ali budite oprezni da ne preterate.

Beli luk u prahu

Ne samo da može poboljšati ukus jela, nego je veoma poželjan i zbog svojih dobro poznatih lekovitih svojstava. Savršen je za pripremu mesa, ribe i testenine.

Crni biber

Pored soli, on je sigurno jedan od začina koje u kuvanju najčešće koristimo. Umesto soli, malo pojačajte dozu bibera i dobićete intenzivan i aromatični ukus svog jela. Poznat i kaocrno zlato, biber je odlična zamena za so.

Soja sos

Ako se ne možete odreći slankastog ukusa, soja sos je prava stvar za vas. Sadrži poprilične količine soli i poboljšava ukus hrane, a ima visoko nutritivne vrednosti i nije štetan po zdravlje.

Crveni luk u prahu

Ova namirnica poznata je po karakterističnom oporom i jakom ukusu. Ako ga koristite kao zamenu za so, budite oprezni i nemojte preterivati jer kako može poboljšati, njegov jaki ukus može i upropastiti jelo.

Sok od limuna

Jako dobro poznat i kao prirodni konzervans, sok od limuna je odlična zamena za so. Limunov sok će vam voće duže održati svežim, sprečiće da postane smeđe i istaći će pikantnu notu jela.

Semenke suncokreta

Ovo sitno seme ima veoma bogatu nutritivnu vrednost i odlična je zamena za so u mnogim jelima.

Pokušajte da kuvate bez soli, budite zdraviji i otkrijte sasvim nove ukuse.

(Kurir)