Istorijsko otkriće: Ispod grada pronađeno 25 tona blaga starog Rima

xgfhdshtrhbgf

Gradonačelnik italijanskog gradića Kosenza u Kalabriji najavio je iskopavanje 25 tona antičkog blaga čija bi vrednost mogla da dosegne i milijardu funti.

Ovaj gradonačenik tvrdi da će voz sa nacističkim blagom izbledeti u zaboravu u poređenju sa njihovim otkrićem.

Blago koje se krije ispod grada pripadalo je Alariku, kralju Vizigota. Vođa ovog nemačkog naroda opljačkao je Rim 410. godine i nagomilao blago u zlatu, srebru i dragom kamenju, ali uzeo je i neke neprocenjive predmete iz ‘Svete zemlje’ koje su pak Rimljani ukrali od Jeruzalema.

Alarik je, zajedno sa svojim blagom, sahranjen u ovom italijanskom gradiću.

Grobnica mu se nalazi ispod reke Busento. Kako bi mu napravili grobnicu brojni robovi iskopali su kanale, skrenuli tok reke, iskopali grobnicu, a nakon sahranjivanja Alarika, njegovih konja i blaga koje je sakupio u godinama vladavine, vratili reku na njen pravi tok.

Nakon obavljenog posla sve robove ubili su Alarikovi vojnici kako tajna o tačnoj lokaciji nikad ne bi bila otkrivena.

Godinama su brojni lovci na blago opsedali ovaj grad sa 70.000 stanovnika i čak su nacisti slali svoju ekipu da pokuša da pronađe blago, piše Express.

Međutim, ove godine gradonačelnik ovog gradića je od italijanskog parlamenta tražio odobrenje da elektromagnetskim radarima, satelitima i dronovima pokušaju da pronađu Alarikovu grobnicu.

“Sada možemo da spojimo istorijske podatke sa geografskim pretpostavkama”, rekao je geolog Amerigo Rota koji će raditi na projektu idućih šest meseci.

(24sata.hr,B92)