Intrigantna studija otkrila: Povišen nivo gvožđa u krvi dovodi do smrti – EVO KOJA HRANA UTIČE

Ogromna studija objavljena 2020. godine pronašla je dokaze da nivo gvožđa u krvi može imati ulogu u uticaju na to koliko dugo živite.

Uvek je važno proučavati dugovečnost sa velikom količinom gvožđa, ali istraživanje je bilo impresivno po svojoj širini, pokrivajući genetske informacije od preko 1 miliona ljudi u tri javne baze podataka.

Takođe se fokusirao na tri ključne mere starenja: životni vek, godine provedene bez bolesti i dostizanje izuzetno visoke starosti.

Tokom analize pokazalo se da je 10 ključnih regiona genoma povezano sa ovim merama dugog života, kao i skupovi gena povezani sa načinom na koji telo metaboliše gvožđe.

Pojednostavljeno, čini se da je previše gvožđa u krvi povezano sa povećanim rizikom od ranije smrti.

„Veoma smo uzbuđeni zbog ovih nalaza, jer oni snažno sugerišu da visoki nivoi gvožđa u krvi smanjuju naše zdrave godine života, a zadržavanje ovih nivoa pod kontrolom moglo bi sprečiti oštećenje vezano za uzrast“, rekao je analitičar podataka Paul Timmers sa Univerziteta. iz Edinburgha u Velikoj Britaniji.

„Pretpostavljamo da bi naša otkrića o metabolizmu gvožđa takođe mogla početi da objašnjavaju zašto su veoma visoki nivoi gvožđa u crvenom mesu u ishrani povezani sa starosnim uslovima kao što su bolesti srca.“

Iako smo još uvek u ranoj fazi ispitivanja ove povezanosti sa metabolizmom gvožđa, dalje bismo mogli planirati razvoj lekova dizajniranih za snižavanje nivoa gvožđa u krvi – što bi potencijalno moglo dodati dodatne godine u naš život.

Pored genetike, gvožđe u krvi se uglavnom kontroliše ishranom i već je povezano sa brojnim starosnim bolestima, uključujući Parkinsonovu bolest i bolesnu jetru . Takođe utiče na sposobnost našeg tela da se bori protiv infekcije kako starimo.

Ovu najnoviju studiju možemo dodati rastućim dokazima da „preopterećenje gvožđem“ ili nemogućnost njegovog razgradnje može da utiče na to koliko ćemo verovatno živeti, kao i na to koliko smo zdravi biti u našim kasnijim godinama.

Webtribune.rs