ZAGONETKA DREVNOG NARODA MEKSIKA: Gde i zašto su nestali Olmeci?

el-tajin-meksiko piramida

Olmeci su bili mezoamerička civilizacija koja je obitavala u delovima Meksika. Olmeci su razvili svoju civilizaciju oko 1100. godine pre nove ere.

Prema tome, Olmeci su najstarija poznata civilizacija u Meksiku. Oni su verovatno imali svoje pismo, iako bi samo urezani uzorci mogli opstati nekoliko hiljada godina. Oni su takođe imali i svoj kalendar.

Civilizacija Olmeka je bila klasno društvo. Postoje dokazi da je postojala radnička klasa i da je postojala elita. Nije poznato da li je elita vladala i upravljala nižim klasama. Moguće je da su oni bili samo religijski lideri.

Jasno je da su Olmeci posedovali neki oblik religije. Otud ima smisla da su imali religijske lidere koji su vodili računa o spiritualnim stvarima, dok su seljaci gradili, ratovali (ako uopšte jesu) i sadili useve koji su hranili Olmeke. Životinje su bile važne za njihova spiritualna verovanja, a naročito jaguar. Kao i u drugim drevnim civilizacijama, žrtvovanje ljudi je takođe bilo deo njihove religije. Čini se da su preneli to na kasnije meksičke civilizacije.

Najjači simboli Olmeka su ogromne urezane glave koje su ostale iza njih. Nekoliko kamenih glava je identifikovano kao umetnost Olmeka. Neki veruju da su osobine lica ovih glava dokaz da su Olmeci afričkog porekla. Međutim, ne postoji dokaz da su Olmeci bili tamne kože, iako su imali slične osobine Afrikancima. Sličan stil se može videti i u kasnijim meksičkim civilizacijama.

Druga umetnička dela koja se povezuju sa Olmecima (pored gradova koje su izgradili) uključuju takozvane „maske od žada“. Ove predivne maske svakako u sebi imaju elemente umetnosti Olmeka. Međutim, Olmeci ipak nisu napravili ove maske od žada. One su samo dokaz uticaja Olmeka na kasnije civilizacije.

Ne postoje nikakvi dokazi o civilizaciji Olmeka nakon 300. godine pre nove ere. Nepoznato je šta se dogodilo sa Olmecima. Njihovih ostataka nema i nema grobnica koje bi se mogle analizirati. Ne postoje konkretni dokazi o bolesti, ratu, gladi, prirodnoj katastrofi ili preseljenju, mada sve ove mogućnosti dolaze u obzir.

Moguće je da su promene u plodnosti zemlje primorale Olmeke da se presele. Takođe je moguće da se kultura Olmeka transformisala u neku kasniju civilizaciju i da je njihova religija, umetnost i arhitektura evoluirala. Neki tvrde da su Olmeci uništili sami sebe u građanskom ratu. Moguće je i da je neka bolest učinila svoje.

Osim ako se pronađu neke grobnice Olmeka ili zapisi koji sadrže dokaz o kraju ili evolucije Olmeka, malo je verovatno da ćemo ikada saznati šta se dogodilo sa njihovom civilizacijom. Svaka ideja do tada može da bude samo nagađanje ili spekulacija. Ko zna, možda dalja iskopavanja otkriju neke nove informacije.

Webtribune.rs