Dolovac: Demonstranti upotrebili silu protiv vlasti Srbije, reagovanje bilo u skladu sa zakonom

Republička javna tužiteljka Srbije, Zagorka Dolovac, ocenila je da je „svima jasno“ da su tokom julskih protesta „demonstranti upotrebili silu protiv državnih institucija i policije“, a da je su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) „reagovali u skladu sa zakonom radi uspostavljanja javnog reda i mira“.

„Ni u jednoj zemlji u svetu u kojoj postoji vladavina prava i stabilna državna organizacija, demonstrantima takva upotreba sile ne bi bila dozvoljena i nasilnici bi bili kažnjeni“, izjavila je Dolovac u intervjuu za dnevnik „Blic“.

Rekla je da će postupcima koji su toku biti utvrdjeno da li je medju policajcima bilo prekoračenja upotrebe sile što bi predstavljalo krivično delo.

Navela je primer postupka pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, protiv nepoznatih policajaca osumnjičenih za krivično delo zlostavljanje i mučenje. „Nadležno tužilaštvo će obavestiti javnost o ishodu tog postupka. Udruženje novinara srbije (UNS) je već obaveštavalo na tu temu“, rekla je ona.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od Sektora za unutrašnju kontrolu MUP-a da utvrdi identitet policajaca koji su tokom protesta u Beogradu 8. jula, pretukli reportera agencije Beta, Žikicu Stevanovića, saopštio je u sredu UNS.

Komentarišući kritike dela političara, javnosti i medija da ona nije reagovala na mnoge afere i da je u potpunosti nepoznata javnosti, Dolovac je kazala da se radi o „političkoj kampanji protiv javnog tužilaštva u celini“ s ciljem, kako ona smatra, „diskreditovanja svih javnih tužilaca i zamenika osim onih koji su po volji kritičara“.

Ta kampanja je „kratkovida“ jer se „iznošenjem takvih tvrdnji, potkopavaju temelji kompletnog krivično-pravnog sistema u Srbiji, a time i svakodnevna bezbednost naših gradjana i svih drugih koji žive i rade u našoj zemlji“, ocenila je ona.

Na pitanje o tome da li „trpi političke pritiske“, Zagorka Dolovac je odgovorila potvrdno i rekla da se to jasno pokazalo kroz „postupke nekih političara“ i kroz izveštavanje „dela medija, „posebno u vezi s dogadjajima koji su tim političarima interesantni zbog njihovih ciljeva“.

„No, budite sigurni da ti pritisci nemaju uticaj na moj rad“, naglasila je Dolovac.

(Beta)