Dodik: Ili ćemo se vratiti izvornom Dejtonu ili ćemo se mirno razići

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da su Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima deo ustavnog ustrojstva BiH, jer su sastavni deo Ustava BiH.

„Upravo ti dokumenti garantuju pravo naroda na samoopredeljenje, tako da je svaka priča o tome da Ustav i Dejtonski mirovni sporazum ne daju pravo narodima da se opredele gde i kako žele da žive neistina koju plasiraju oni koji bi da zadrže status kvo u kojem je samo njima dobro“, rekao je Dodik zamoljen da prokomentariše izjavu politikologa Bodo Vebera da izjava srpskog člana Predsedništva BiH o razdruživanju BiH „njegova stara zamjena teza“ i da „on koristi disfunkcionalnost BiH kao argument za njeno ukidanje“.

Na molbu da prokomentariše stav Ambasade SAD u BiH da ni Dejtonski sporazum ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se ijedan entitet otcepi, te da postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti zavisi od postojanja BiH, Dodik je rekao da je krajnje vreme da Bošnjaci, koji drže pres-službu američke Ambasade u Sarajevu, prestanu da je zarobljavaju i da kreiraju javne stavove Ambasade.

„Znamo da će ovo američka Ambasada demantovati, ali i mi i oni znamo da je ovo istina“, rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da postojanje BiH zavisi od postojanja entiteta, jer su oba entiteta nastala pre konferencije u Dejtonu gde su oba ugurana u ovo što danas zovemo BiH.

On je naglasio da to potvrđuje i činjenica da je Republika Sropska, baš kao i FBiH potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako je nešto što je tek nastalo sporazumom moglo da potpiše taj sporazum, rekao je Dodik, pitanje je za sve koji poslednjih dana i godina tvrde šta je ovde starije.

„Umesto ispraznih priča koje se svode na to da treba da sedimo i ćutimo nezadovoljni položajem u koje su nas doveli međunariodni mešetari izvrćući Dejtonski mirovni sporazum, ja uporno predlažem razgovor i dogovor – ili ćemo se vratiti na izvorni Dejtonski mirovni sporazum ili ćemo gledati kako da se mirno raziđemo“, poručio je Dodik.

On je naglasio da to nije pretnja sukobima i da on nije čovek koji zagovara politiku sukoba.

„Ja sam čovjek politike čistih računa, jer samo tako ćemo stvoriti okvir da naši narodi žive mirno jedni pored drugih ako ne mogu jedni sa drugima. Mislim da smo uludo potrošili silne godine lažući jedni druge i ceo svet da ovakva BiH može da opstane. Plaćene analitičare, koji žive podgrijavajući laži o sukobima u BiH, pozivam da ili zaćute ili daju konstruktivan doprinos političkim prilikama u BiH“, zaključio je srpski član Predsedništva BiH.

Nelegitimno je sve što je donosio visoki predstavnik

PRE nego što je iz Rusije stigla vest da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u samoizolaciji i da ne dolazi u BiH, srpski član Predsedništva Milorad Dodik, koji se trebao sastati sa Lavrovim, izjavio je da su bilateralni odnosi Republike Srpske i Rusije dobri.

Ukazao je da priče o navodnom malignom ruskom uticaju u BiH dolaze sa Zapada, koji se, kako je rekao, najviše mešao u BiH, a koja zbog poteza stranaca koji su degradirali Dejton uopšte ne može da funkcioniše.

Sa druge strane, ruska spoljna politika se, kako navodi, zasniva na poštovanju Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava.

Istakao je da je Rusija je u zadnjih desetak godina veoma jasno izdvajala svoje mišljenje u svim kominikeima PIK-a, kada su oni bili rizični sa stanovišta poštovanja Dejtonskog sporazuma.

„To govori o tome da sve što je donosio visoki predstavnik je nelegitimno. Za odluke te vrste mora da postoji konsenzus PIK, to se nije nikada obezbedilo. Pritisak koji su vršili na političke garniture tog vremena je veoma sumnjiv, jer u demokratskim sistemima ne smije da bude pritisaka te vrste koji je išao do toga da su ljude otpuštali s poslova, pretili. Rusija je sve to razumela i rekla da ne želi da daje legitimitet takvim odlukama i mi smo zahvalni“, zaključio je Dodik za RTRS.