Deset najvećih bračnih grešaka naših roditelja

Mnoge stvari su bile drugačije pre koju deceniju, posebno kad je u pitanju brak i ljubavni odnos između žene i muškarca. Iako to obavezno ne znači da su brakovi danas bolji, ipak postoje neke radikalne greške koje su naši „matorci“ pravili.

Bračni život nekad i sad se uveliko razlikuje, te sa sigurnošću možemo potvrditi da je vreme koje je prošlo ipak učinilo ljubavni život danas boljim. Koje greške su našim roditeljima i roditeljima naših roditelja bile najnormalnija stvar, a mi dan danas ne možemo da poverujemo da je to bilo moguće?

1. Žene su se udavale jako mlade
„Mnoge je roditelje zabrinjavalo ako im je ćerka u ono vreme otišla na faks bez prstena na ruci“, tvrdi Lesli Bet Viš, psiholog i stručnjak za ženske probleme. Danas je sasvim normalno da je žena singl i u 30-i nekoj.

Naime, istraživanja su pokazala da mozak dostiže svoju punu zrelost tek s 26 godina, tvrdi Viš, pa pre tog doba ne bi ni trebalo da biramo partnera za ceo život.

2. Muškarac je bio hranitelj porodice, dok je žena ostajala kući s decom
Iako je divno brinuti se za svoju porodicu, mnoge žene u suštini smatraju da ih takve tradicionalne uloge domaćice i majke sputavaju, tvrdi Fren Volfiš, psihoterapeutkinja s Beverli Hilsa. Takva potisnuta osećanja izazivaju stres u braku, a jednom kada deca napuste majčino gnezdo, majke se raspadnu jer izgube svoj identitet.

Zato je vrlo bitno za ženu da se bavi svime što je zanima, od karijere do raznih hobija, a ne samo decom i kućnim poslovima, jer njeno zadovoljstvo sobom je najbitniji faktor za uspešan brak.

3. Bilo je manje komunikacije u braku, a bračno savetovanje bilo je prava retkost
Možda su neki i želeli da porazgovaraju o svojim problemima, ali nisu znali kako, tvrdi Viš. U ono vreme nije bilo priručnika za samopomoć ni terapija za bračne probleme, a ženama je bilo lakše da ignorišu probleme nego da iskreno razgovaraju sa suprugom

4. Manje vremena su provodili zajedno
U tim retkim slučajevima u kojima su i izašli negde zajedno, to je više bilo zbog suprugovog imidža ili karijere, nego zbog romantike. Bračni parovi su danas svesni da im je s vremena na vreme potreban beg od rutine i nešto što će osvežiti njihov odnos. Uz to, na taj način i deci pružaju dobar primer kako bi shvatili da je mami i tati potrebno malo vremena za njih same.

5. Žene nisu imale „svoje vreme“
Dok su muškarci imali običaj da provedu neko vreme sa svojim društvom ili na poslovnim putovanjima, sa ženama je to već bila druga priča. Majke i domaćice su nekada imale tek retke prilike da budu u društvu odraslih, što je danas nezamislivo. Istraživanja su pokazala da su žene koje provode vreme u društvu svojih prijateljica zdravije nego one koje to ne praktikuju.

6. Žene su bile finansijski zavisne od supruga
Muškarci su nekad bili glave porodice pa su imali uvid u sve finansijske transakcije i troškove porodice. Samo su oni raspolagali novcem, pa su zbog toga donosili i većinu odluka, što danas nije takav slučaj. Većina žena sada finansijski ne zavisi ni od koga, osim od sebe samih, što uveliko utiče na njihovo zadovoljstvo u braku.

7. Razvod je bio tabu
Nekad je razvod braka bio sramota u društvu i nije se baš praktikovao, a žene su više birale ostanak u lošem braku nego da ostanu same i osramoćene. Danas je situacija ipak bitno drugačija, a razvod više nije čin sramote nego potrebe, ako je brak stvarno loš.

8. Seks je više bio obaveza, nego zadovoljstvo
Žene su nekad bile odgajane u potpuno drugačijem svetlu nego danas. Seks je bio više bračna dužnost, nego zadovoljstvo i istraživanje sopstvenih potreba. Često su se pripadnice lepšeg pola prvo udavale, pa tek onda doživele seksualno iskustvo – u tom slučaju nisu ni mogle da ocene radi li njihovo suprug „ono“ odlično ili loše.

Žene danas praktikuju seks i pre braka, rade na tome da im on pruža zadovoljstvo, zbog čega su i seksualno aktivnije od svojih prethodnica.

9. Roditelji su se više petljali u brak svoje dece
Možda nisu svima dogovarali brakove, ali zasigurno su imali hrpu saveta i načina kako bi njihovi sinovi ili ćerke trebalo nešto da urade po tom pitanju. Jako je malo odluka pripadalo mladima u to vreme, ali danas većina nas ipak odlučuje svojom glavom, piše Magazin

10. Žene su postajale ono što su muškarci od njih očekivali
Teško je biti nešto što nisi, i to je nešto što današnje žene jako dobro znaju. „Biti ja“, a ne ono „što želiš da budem“ definitivno je ključan pokretač srećne veze ili braka.

(Magazin)