Dačić u UN: Priština obmanula i Srbiju i EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je na video sednici Saveta bezbednosti UN optužio Prištinu da je obmanula i Srbiju i EU, jer ni posle sedam godina nije sprovela Briselski sporazum, odbijajući da formira Zajednicu srpskih opština.

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Dačić je rekao da Srbija „godinama postavlja Evropskoj uniji pitanje“ da li se uopšte može nazvati dijalogom i sporazumom nešto o čemu se dve strane dogovore i potpišu, a onda jedna od njih „kaže da neće sprovesti dogovoreno“.

„Pitam vas i sad, šta bi se desilo da je Srbija odlučila da ne sprovede svoje obaveze? Da li biste imali strpljenja, razumevanja i izgovora kao što ih imate za predstavnike Prištine već više od sedam godina? Srbija je, i pored svega ovoga, strpljivo nastavila da se zalaže za dijalog i primenu dogovorenog, uz nadu da će i drugi uvideti koliku štetu čitavom procesu nanosi ovakvo neprihvatljivo ponašanje Prištine“, kazao je Dačić.

Na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. marta do 15. septembra 2020. godine, Dačić je naveo da Beograd ohrabruje to što je prošle nedelje, tokom posete Prištini, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak „insistirao na punom sprovodjenju postignutih sporazuma“.

„Negativne reakcije Prištine na njegove izjave, medjutim, govore o tome da tamo i dalje ne postoji politička volja neophodna za suštinski napredak u procesu dijaloga“, rekao je Dačić.

On je kazao da je Priština „počela da krši i sporazum iz Vašingtona“, od 4. septembra, „u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem takozvanog Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava poverenje i obesmišljava dogovore postignute u dobroj veri“.

Naveo je da je prisustvo Unmika na Kosovu i dalje neophodno i da Srbija očekuje da ta Misija UN nastavi sa aktivnim sprovodjenjem mandata.

„Delovanije Misije UN na Kosovu i Metohiji, u nesmanjenom obimu, od izuzetne je važnosti za izgradnju trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti u Pokrajini“, rekao je Dačić.

Dodao je da je podjednako važno i prisustvo misije Euleks, zbog angažmana u oblasti vladavine prava, i misije Kfor, kao glavnog garanta bezbednosti.

„U kontekstu aktivnosti Kfor, dozvolite mi da izrazim ozbiljnu zabrinutost zbog uvodjenja prakse da snage Kfor realizuju zajedničke patrole sa snagama ‘Kosovske policije’ u blizini administrativne linije, što nije u skladu sa važećim bezbednosnim okvirima, prema kojima su snage Kfor jedini partner Vojsci Srbije u obezbedjenju administrativne linije“, rekao je odlazeći šef srpske diplomatije.

Kazao je da „razloge za zabrinutost“ daju i izjave zvaničnika Prištine o nameri uvodjenja služenja obaveznog vojnog roka u trajanju od tri meseca.

„U pitanju je najava još jednog jednostranog i neprihvatljivog akta Prištine koji bi bio suprotan Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i uspostavljenom mandatu Kfor, kao jedine legalne i legitimne vojne strukture u Pokrajini“, naveo je.

Dačić je rekao da je put do političke normalizacije odnosa dug i da razgovori koje su dve strane nastavile u Briselu „nisu laki“, jer i dalje postoje značajne razlike u pristupu.

„Ali, iskreno verujemo da je dijalog jedini mogući način da dugoročno rešimo naše probleme i obezbedimo bolje odnose, mir i stabilnost u regionu“, kazao je Dačić.

Navodeći da je u Izveštaju koji SB UN danas razmatra, kao i u većini ranijih, izražena zabrinutost zbog velikog broja incidenata protiv Srba na Kosovu, Dačić je rekao da je za srpsku zajednicu „pravda spora i nedostižna“ i da se „broj incidenata ne smanjuje, uprkos apelu na lokalne vlasti da brzo reaguju kako bi pronašli počinioce i javno obeshrabrili takve akte“.

„I u vreme pandemije i dodatno otežanih uslova života, akti usmereni protiv srpske zajednice se nastavljaju istim intenzitetom. Pre par nedelja u selu Donja Brnjica, nadomak Prištine, Albanac je pucao na srpsku decu u dvorištu osnovne škole, a u selu Babin Most kod Obilića, pokušana je otmica srpske devojčice dok se vraćala iz škole“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je ocenio da Priština „pokušava da prekroji istoriju, negirajući da su srpske crkve na Kosovu zaista srpske“.

„Šta je sledeće, negiranje da su Srbi ikada živeli na Kosovu i Metohiji? O bahatosti Prištine prema kulturnoj baštini govore i ponovljeni pokušaji izgradnje puta kroz zaštićenu zonu manastira Dečani koji se nalazi na UNESKO listi svetske baštine u opasnosti“, naveo je Dačić.

Dodao je da „svaka žrtva zaslužuje pravdu“ i da „svaki zločinac mora biti kažnjen“, ali da to „mora da važi za sve“.

„Srbija 20 godina ukazuje da je neophodno procesuirati i počinioce stravičnih zločina koje je teroristička Oslobodilačka vojska Kosova počinila nad Srbima, Romima i samim Albancima na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, godinama od Prištine čujemo samo priče o albanskim žrtvama, stradanju nedužnih civila, čistoj i neokaljanoj borbi OVK“, rekao je Dačić.

On je kazao da formiranje Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva pre više od pet godina „govori da postoji i druga strana priče“.

„Nečuvena je i inicijativa o donošenju zakona o zaštiti vrednosti takozvane Oslobodilačke vojske Kosova u trenutku kada se podižu optužnice protiv njenih pripadnika za najteža krivična dela. Aktuelni predsednik takozvanog Kosova (Hašim Tači) na sve načine pokušava da ukine sud koji je sama Priština osnovala, kako bi izbegao optužnicu i sudjenje za počinjene zločine“, naveo je Dačić.

(Beta)