Da li znate šta je ovo: Na nebu iznad Kostarike zabeležen zapanjujuć fenomen – VIDEO

oblak-kostarika

Svedok je snimio neverovatnu pojavu na nebu iznad Kostarike 15. septembra 2015, oko 15 časova po lokalnom vremenu.

Mnogi se pitaju kako je nastao ovaj ogromni, čudni oblak. Moguće je da se radi o prirodnom fenomenu, takozvanoj zemljotresnoj svetlosti. Međutim, nisu svi ubeđeni u to, napominjući da iza ovog neverovatnog prizora može da postoji i nešto više, nešto što oči ne mogu da spaze.

Zemljotresna svetlost je fenomen koji se javlja za vreme zemljotresa, mada je bilo slučajeva da je taj fenomen primećen i pre i posle zemljotresa.

Ta svetlost može da obrazuje različite oblike i da se javi u različitim bojama, počev od bele, pa sve do nijansi plave boje. Zabeleženi su i slučajevi gde je bilo odstupanja od ovog obrasca, kada se svetlost javila u drugim, raznovrsnim bojama.

Svetlost je najčešće vidljiva nekoliko sekundi, ali povremeno se javlja i u trajanju od nekoliko desetina minuta.

Drugačije objašnjenje ovog neverovatnog oblaka se poziva na intenzivna električna polja, nastala pijezoelektrički, prilikom tektonskih pomeranja.

Prema još jednom mogućem objašnjenju, do svetlećeg efekta na nebu dolazi zbog promena u jonosferi u njenim nižim delovima, pri višem vazdušnom pritisku, a iznad područja tektonske aktivnosti, ili zbog lokalnih poremećaja u Zemljinom magnetnom polju u oblasti tektonske aktivnosti.

Predloga i teorija je mnogo, ali zasad ne postoji definitivno objašnjenje za ovaj neverovatni prizor.

Webtribune.rs