7 supernamirnica za koje nikad niste čuli

fd43tgdfesdffsd

Ako bi vas pitali da navedete neku superhranu, verovatno biste rekli Kinoa, eventualno Godži, Akai bobice ili kia seme, ali niste pogodili jer i od toga ima moćnije.

Ako bi vas pitali da navedete neku superhranu, verovatno biste rekli Kinoa, eventualno Godži ili Akai bobice ili kia seme.

Termin „superhrana“ se odnosi na neverovatne namirnice koje su bogate u nutritijentima i povoljno deluju na naš organizam. Svakim danom se traže namirnice sa velikim brojem vitamina i antioksidanasa koje bi rešile veći deo zdravstvenih problema.

U definisanu superhranu, mogu spadati namirnice od svima poznatih, borovnice ili brokolija, do onih koje su u trendu kao akai ili kinoa.

Ali evo i nekih primera za koje niste nikad čuli a dolaze u red moćne superhrane:

1. Hlorela

To je slatkovodna alga koja se konzumira u obliku tečnog ekstrakta, pudera ili suplementa. Sadrži puno vitamina B12, folne kiseline, vitamina C, vitamina K i antioksidanata. Ostale njene osobine se još ispituju.

2. Crna Soja

Naveliko je koriste u japanskoj kuhinji i tvrde da je dobra za mršavljenjei skidanje holesterola, ali je još u fazi ispitivanja.

3. Tef

Ova etiopska žitarica ima blago orašast ukus i ne sadrži gluten. Sadrži velike količine proteina, čak više od smeđe riže, a ima i puno kalcijuma i gvožđa.

4. Seme za kanarince

Ova ptičja hrana bi se uskoro mogla koristiti i za ljudsku upotrebu jer je to žitarica koja ne sadrži gluten, ali prvo je potrebno da se napravi varijetet bez sitnih dlačica koje ljudi ne mogu da svare.

5. Piču bobice

Ove bobice bogate vitaminom D bi mogle postati nova superhrana.

6. Bufalo bobice

Bufalo bobice sadrže fenolne antioksidante i karotenoide, posebno likopen koji se takođe nalazi i u paradajzu. Dobre su i za jelo i za pravljenje vina, a rastu u Severnoj i Južnoj Dakoti.

7. Saka inči seme

Poznato i kao kikiriki Inka, dobar su izvor omega-3 masnih kiselina, a jede se sirovo ili prženo.

Webtribune.rs