7 odličnih načina: Evo šta sve može soda bikarbona u domaćinstvu

fdbhg453de

Soda bikarbona odličan je prirodni čistač. Osim što je stavljate u ukusne recepte, možete je iskoristiti na brojne načine u domaćinstvu.

1. Osvežava boje na tkanini
Dodajte pola šoljice sode bikarbone u pranje kada sipate uobičajeni deterdžent. Soda bikarbona učiniće belu boju beljom, a ostale boje svežijima.

2. Neutrališe kiselinu
Mrlje različitih vrsta kiseline mogu doći na tkaninu na razne načine (kiseline iz baterije, preparati za čišćenje WC šolje, povraćanje, urin)…

Brzo isperite mrlju od kiseline i potom pospite sodom bikarbonom da neutrališete kiselinu i sprečite moguću štetu. Ako se kiselina već osušila, možete je neutralisati sodom bikarbonom pre pranja i sprečiti moguće štete u mašini.

3. Skida fleke od voštanih boja
Ako se voštane boje slučajno operu sa rubljem, ili imate fleku od njih na garderobi, ima nade da bez puno muke uklonite „umetničko delo“. Rublje ponovno operite na najvišoj temperaturi koju ta tkanina trpi  i dodajte sode bikarbone tako da napunite pola pregrade za deterdžent.

4. Osvežava stare tkanine i skida fleke za njih
Kad perete omiljene ali već pomalo ostarele bluze, dodajte sodu bikarbonu uz deterdžent. Očistićete mrlje, a  boja vaše stare tkanine biće osvežena.

5. Omekšava tkanine
Umesto veštačkih omekšivača, dodajte pola šolje sode bikarbone prilikom ciklusa ispiranja. Ona će delovati kao prirodni omekšivač i bolja je opcija za one s osetljivom kožom.

6. Uklanja neprijatne mirise
Uprkos pranju, ponekad se u teškim draperijama ili debelim prekrivačima zadrže i neprijatni mirisi. Dodajte sode bikarbone u vodu za ispiranje i rešićete taj problem.

7. Čisti mašinu za veš
Ako slučajno operete žvakaću gumu ili bombonu koji se zalepe za površinu bubnja, pomoću plastičnog alata i smese od vode i sode bikarbone možete ih nežno ukloniti iz mašine.

(Lisa)