6 moćnih namirnica koje sprečavaju rak

kupusnjace karfiol brokoli

Ako ubacite ove namirnice u ishranu, u velikoj meri ćete ojačati svoje zdravlje.

Od nekih oblika raka ćete se ipak zaštititi ako redovno budete konzumirali antikancerogenu hranu i dodatke ishrani za koje su naučnici dokazali da sprečavaju rast i širenje ćelija raka.

Pred vama je lista šest moćnih antikancerogena koje možete već danas ubaciti u svoju redovnu ishranu ne biste li preventivno delovali na nastanak malignih bolesti.

Kurkuma – žuti začin štiti od malignih bolesti

Kurkuma spada u najmoćnije, a nama dostupne začine, koji deluju antikancerogeno. Veoma je popularan u azijskoj i indijskoj kuhinji, a za njegov aktivni sastojak kurkumin je naučno dokazano da štiti telo od razvoja karcinoma, ali deluje i na već prisutne ćelije karcinoma.

Istraživanje koje je sprovedeno 2008. godine je potvrdilo da jedna kašičica kurkume dnevno koristi kao preventivno sredstvo.

Doktor Merina Entoni je objasnila da kurkuma takođe inhibira imitirajući uticaj estrogena kod ostatka pesticida na voću, povrću, u kondenzovanom mleku, vodi i ostaloj hrani, a poznato je da je dugotrajno izlaganje pesticidima jedan od najčešćih uzroka nastanka raka danas.

Kupusnjače u borbi protiv raka

Za ovo povrće, koje je bogato glukozinolatima koji sadrže sumporne antioksidanse, naučno je dokazano da deluje preventivno.

Opširna istraživanja su pokazala da kupusnjače (kelj, kupus, keleraba, karfiol, brokoli, bela repa, rotkva..) sadrže jedinstvene biološki aktivne materije koje zajednički deluju na uklanjanje karcinogena iz tela, pre nego što im se pruži prilika da oštete DNK.

Većina od 87 objavljenih istraživanja sprovedenih pre 1996. godine potvrdila su da konzumiranje kupusnjača smanjuje rizik od pojave raka, a posebno pozitivno deluje na karcinome pluća i probavnog trakta.

Zeleni čaj kao antioksidans

Zeleni čaj je bogat polifenolima, a izvrstan je i antikancerogeni napitak za koji je naučno dokazano da ciljano deluje na ćelije raka, čime sprečava njihov razvoj i širenje.

Preciznije govoreći, zeleni čaj sadrži EGCG (epigalokatehin galat), snažnu antioksidativnu materiju koja zaustavlja enzim DHFR (dihidrofolat reduktazu) na koji inače deluju antikancerogeni lekovi.

Na tržištu postoje različite vrste zelenog čaja uključujući japansku Maču i Senču, te neke kineske vrste čajeva. Svaki od njih ima jedinstveni sastav sa jedinstvenim antikancerogenim materijama. Ovi čajevi takođe poseduju visok nivo katehina.

Alicin iz belog luka deluje antikancerogeno

Antikancerogena materija poznata kao alicin ciljano uništava maligne ćelije raka, dok zdrave ćelije ostaju netaknute. Naučnici u Njujorku su 2003. godine ustanovili kako je unošenje alicina injekcijama u krvotok osoba obolelih od karcinoma i te kako delotvorno u borbi protiv ćelija raka, a bez neželjenih posledica.

Druga istraživanja su potvrdila kako zdravi ljudi koji redovno jedu beli luk imaju manji rizik od razvoja karcinoma. Pored alicina, beli luk sadrži i dialil sulfid, koji je takođe efikasan pri uništavanju ćelija raka.

Nakon što je 1995. godine sprovedeno istraživanje u kojem je dokazano da dialil sulfid deluje na usporavanje rasta ćelija karcinoma dojke, naučnici s Novog Zelanda su par godina kasnije potvrdili da ista materija u crevima podstiče proizvodnju enzima koji sprečava rast i razvoj ćelija raka probavnog trakta i creva.

Pečurke i njihova lekovita svojstva

U drevnoj kineskoj medicini se već vekovima koriste lekovite pečurke, s obzirom da sadrže jedinstvena antivirusna, antimikrobna, antiinflamatorna kao i antikancerogena svojstva.

U današnje vreme, potvrđeno je da pečurke imaju ključnu ulogu u pokretanju apoptoze, odnosno ubijanja ćelija raka. Podvrste pečuraka Šitake, kao i pečurka Čaga, veoma su delotvorne u borbi protiv raka.

Vitamin D u velikoj meri utiče na sprečavanje karcinoma

Iako vitamin D ima puno pozitivnih zdravstvenih efekata, njegova najznačajnija uloga sastoji se u lečenju i prevenciji karcinoma. Brojne studije su pokazale da redovno izlaganje sunčevom svetlu ili dodaci ishrani vitamina D3 mogu pomoći pri sprečavanju karcinoma dojke, debelog creva ili rektuma, ali i drugih oblika raka.

Pored navedenog, postoji još namirnica koje deluju antikancerogeno: batat, đumbir, luk, ulje origana, kajenski biber, vitamin C, ulje konoplje, sok listova marihuane, ali i kokosovo ulje.

Webtribune.rs