6 jakih razloga da odmah počnete da pijete zeleni čaj

VBLJHEG34287HF

Možda vam se ne dopada ukus ovog napitka, ali njegove delotvnornosti su mnogobrojne. Predstavljamo vam neke od njih.

SAGOREVA KALORIJE

Zabrinuti ste da ne sagorevate dovoljno kalorija u teretani? Dodajte svojoj ishrani ubacite zeleni čaj. ČasopisAmerican Journal of Clinical Nutrition otkrio je da katehin iz zelenog čaja ubrzava metabolizam i povećava proces sagorevanja kalorija za 4 procenta. Ovo je definitivno mnogo bolja opcija od energetskih i slatkih napitaka koje pijete pre treninga.

POBOLJŠAVA MEMORIJU

Zaboravnost može da vas dovede u nevolju na poslu ili još gore sa devojkom. Nemojte da zaboravite važan poslovni sastanak ili godišnjicu ljubavi uz pomoć popodnevne šoljice zelenog čaja. Prema istraživanjima Univerziteta u Bazelu u Švajcarskoj, povećavanjem unosa zelenog čaja, poboljšavate funkcije vašeg mozga i memorativne sposobnosti.

MLAĐI IZGLED

Časopis The British Journal of Nutrition otkriva da antioksidanti iz zelenog čaja pomažu vašoj koži da bude otporna na ultraljubičaste zrake i sprečava pojavu bora.

POVEĆAVA IZDRŽLJIVOST

Muka vam je od stalne upale i grčeva u mišićima? Pristavite džezvu na riglu pre sledeće važne trke ili treninga. The American Journal of Physiology otkriva da zeleni čaj povećava izdržljivost prilikom vežbanja i do 24 procenta.

LEČI MAMURLUK

Ako idete pravo sa posla u kafić ozbiljno ćete oštetiti vaš bankovni saldo. Međutim, odlazak na koje piće više posle posla i efekte mamurluka možete da sprečite ovim biljnim napitkom. Polifenoli iz zelenog čaja takođe mogu da spreče bolesti jetre, prema saznanjima Univerziteta u Merilendu.

ŠTITI SRCE I SNIŽAVA HOLESTEROL

Kineska studija, koja je objavljena u Archives of Internal Medicine, otkrila je da antioksidanti iz zelenog čaja snižavaju štetan loš holesterol i redukuju rizik od srčanog udara za 11 procenata.

(menshealth)