5 vrsta hrane koje imaju više vitamina C od pomorandže

Hrana sa velikom količinom vitamina C

Citrusi nisu jedino voće koje sadrži velike količine vitamina C

Uprkos popularnom verovanju, nikad nije dokazano da vitamin C leči običnu prehladu.

Ipak, to je jedan od esencijalnih nutrijenata za rast i obnavljanje brojnih telesnih tkiva, a pomaže i pri stvranju kolagena, proteina odgovornog za regeneraciju kože, tetiva, ligamenata i krvnih sudova.

Njegova jedina mana je što je rastvorljiv u vodi, pa ga naše telo ne može dugoročno skladištiti. Povećajte unos vitamina C tako što ćete unositi ove namirnice koje ga poseduju u izobilju.

Žuta paprika

Ovo povrće je slasno i prilično slabo kalorično, a oko pola šolje seckanih paprika sadrži 155mg vitamina C što je duplo više od preporučenog dnevnog unosa od 75mg.

Papaja

Samo polovina velike papaje sadrži impresivnih 238mg vitamina C. Kao dodatni bonus, ovo voće je takođe dobar izvor vitamina A i vlakana.

jagode

Guava

Šolja ovog neverovatnog tropskog voća sadrži čak 377mg vitamina C. To je čak 5 puta veće od preporučenog dnevnog unosa!

Kelj

Kelj se obično koristi za salate, a porcija salate za dvoje sadrži oko 150mg vitamina C, oko 684mg kalijuma i oko 7g vlakana.

Jagode

Interesantno, ali šolja seckanih jagoda sadrži istu količinu vitamina C koliko i srednja narandža: 98mg. Ali ko bi rekao?

Webtribune.rs