5 prostih, jeftinih, baštenskih uputstava za uzgajanje sopstvene hrane na malom prostoru – VIDEO

fcdsgh8hdg

Problem kvaliteta hrane i uzgajanja sopstvene hrane je jako važno pitanje danas, a ljudi počinju da shvataju da je jako lako i zabavno uzgajati hranu kod kuće.

Kada je baštovan Ron Finli rekao „uzgajanje sopstvene hrane je kao štampanje novca“, on je ukazao na revolucionarno uspostavljanje kontrole nad zdravljem i džepom koje već dugo narušavaju nezdravi sistemi hrane, naročito preterano konzumiranje procesuirane i brze hrane.

Zahvaljujući internetu, dostupnosti delova i materijala i dobroj staroj kreativnosti, sada postoji niz baštenskih sistema koje je lako napraviti i održavati, a koji mogu da pruže nutritivno bogatu, organsku i jeftinu hranu za vas i vašu porodicu.

Kada jednom shvatite koliko koristi možete imati od baštovanstva, postaće vam neverovatno zabavno da eksperimentišete sa različitim sistemima i idejama za proizvodnju najzdravijeg voća i povrća.

Pošto se baštenski prostor, interesovanja i budžeti razlikuju, nudimo vam 5 prostih ideja za formiranje malog, pristupačnog i lako izvodivog baštenskog sistema u vašem domu.

Akvaponika

Akvaponika je sve popularnija metoda za uzgajanje nutritivnog povrća uz istovremeno uzgajanje ribe, kombinujući hidroponičko baštovanstvo sa akvakulturom. Ovi sistemi mogu stati bilo gde, unutra ili napolju i mogu se podešavati za bilo koji usev ili jestivu ribu.

Vertikalno baštovanstvo

Vertikalno baštovanstvo je odlična metoda za uzgajanje biljaka u maloj oblasti, pri kojoj se konstruišu stojeće ili viseće kompaktne posude za sadnju u koje može da stane mnogo biljaka.

Metoda se može adaptirati za više različitih voća i povrća i za različite veličine posuda.

Staklena bašta

Staklene bašte su obavezne ukoliko želite da uzgajate veliki broj jestivih biljaka, pritom ih štiteći od baštenskih štetočina i produžavajući dužinu sezone.

Hladni okviri za zimsko baštovanstvo

Hladni okviri su odličan i pristupačan način za uzgajanje nutritivnih useva u hladnijim klimama i u toku zime.

Kompostiranje

Kompostiranje je suštinski deo svake bašte i najbolji način za odlaganje svakodnevnog organskog kuhinjskog otpada, a pruža odlično đubrivo za vašu baštu.

Nadamo se da će vam ponuđene ideje biti inspiracija za to da postanete baštovani i uzgajate sopstvenu hranu kako više nikad ne biste bili robovi kapitalističkog prehrambenog društva.

Webtribune.rs