OVO JE OBAVEZNO: 5 pregleda koje možete obaviti sami a koji vam mogu spasiti život

bfhtrh

Do kog stepena smo svesni opasnosti koju predstavlja rak i da li činimo nešto da se zbrinemo? Nažalost, ova užasna bolest raste iz dana u dan i ne samo u siromašnim državama već i u onim razvijenim. Ipak, da li ste se ikada zapitali da li možemo da učinimo nešto da je sprečimo?

Treba da znate da je moć da shvatimo sami sebe u našim rukama i da sami sebe možemo da pregledamo ne bismo li rano detektovali bolest i borili se protiv nje.

Postoji 5 načina na koje to možete da uradite, a ako ne znate koji su to, pažljivo pročitajte sledeći tekst.

Pregled dojki

Pregled dojke je jedna od osnovnih metoda za detekciju potencijalnog tumora. Ovo biste trebali da radite bar jednom mesečno

Danas je uobičajeno da žene to rade, što znači da su postale svesne koliko je to važno za prevenciju.

Najbolje vreme za pregled dojke je sedam dana nakon početka ciklusa, jer tada dojke nisu toliko osetljive i nemaju ispupčenja karakteristična za menstrualni ciklus.

Ako ste u menopauzi, pregled biste trebali vršiti na isti dan svakog meseca.

Kako to da uradite?

Lezite licem na dole tako da vam bude lakše.

 • Stavite svoju desnu ruku iza glave. Srednjim prstima leve ruke nežno pritiskajte praveći lagane pokrete kako biste pregledali čitavu dojku.
 • Zatim, dok sedite ili stojite, opipavajte pazuh zato što se tkivo grudi nastavlja u tu oblast.
 • Nežno stisnite bradavicu, proveravajući da li curi. Ponovite proces sa levom dojkom.
 • Zatim stanite ispred ogledala sa rukama sa strane.
 • Gledajte svoje grudi u ogledalu direktno i tražite promene u teksturi, rupice, nabore, udubljenja ili kožu koja izgleda kao kora narandže.
 • Takođe posmatrajte oblik i konturu svake dojke.
 • Proverite da li je bradavica uvučena.
 • Učinite isto sa rukama iznad glave.

Mnoge žene imaju neke grbice pa se nemojte uplašiti.

Pregled testisa

Pregled bi se trebao obavljati bar jednom mesečno, a od strane urologa bar jednom godišnje.

Gledajte da to radite u nekom opuštajućem trenutku, kada se kupate ili odmarate. Uobičajeno testisi sadrže krvne sudove i druge strukture zbog kojih pregled može biti zbunjujuć. Ako primetite bilo kakve grbice ili promene u testisima, trebali biste kontaktirati doktora, čak i ako niste redovno obavljali preglede.

Kako da to uradite?

 • Nežno dodirujte skrotum kako biste napipali testis.
 • Držite testis jednom rukom dok prstima druge ruke prelazite preko celokupne površine testisa.
 • Ponovite sa drugim testisom.

Ljudi sa porodičnom istorijom raka testisa trebali bi da budu rigorozni po ovom pitanju.

Pregledi bi se trebali vršiti u slučaju sledećih faktora rizika:

 • Prethodni tumor testisa
 • Kriptorhidizam

Uz pomoć ove procedure možete detektovati orhitis (zapaljenje jednog ili oba testisa). Takođe možete otkriti traume, defekte od rođenja, pa čak i rak testisa u ranom stadijumu nakon čega ga možete izlečiti.

Znaci upozorenja

Ako primetite bol u testisima ili u njihovom predelu, ili grbe, ukoliko je jedan testis drugačije veličine ili boje…to su sve znaci upozorenja koje ne smete ignorisati.

Važno je napomenuti da zapaljenje u ovoj oblasti nastaje uglavnom zbog složenih urinarnih infekcija, seksualno prenosivih bolesti i slučajnih udaraca. Jednom kada pronađete simptome, trebalo bi da odete kod specijaliste kako bi dobili tačnu dijagnozu.

Važno je napomenuti da je normalno da jedan testis bude malo veći od onog drugog i da malo niže visi.

Pregled oralne šupljine

Problemi sa desnima, čirevima ili grbama u ustima mogu da budu posledice opasnih bolesti od parodontoze do raka usta.

Savetuje se da se usne napipaju unutra i spolja duž čitave površine. One bi trebalo da budu glatke, hidrirane, sjajne i roze, čvrste i bez prisustva čvorića ili tumora. Prisustvo manjih ispupčenja se prirodno naziva Fordajsove granule i obično se nalazi na donjoj usni, a nije propraćeno nikakvim simptomima.

Desni bi trebale biti čvrste, sjajne, roze do svetlo crvene, bez krvarenja na dodir.

Pregled kože

Redovno proveravajte kožu ne biste li uočili abnormalnosti ili neobične promene. Ovaj pregled pomaže da se nađe bilo kakav sumnjivi kožni problem. Što pre dijagnostikujete rak kože, veća je šansa da ćete ga izlečiti.

Preporučljivo je da se pregled kože izvodi bar jednom mesečno. Činite to u sobi sa ogledalom u prirodnoj veličini kako biste mogli uočiti čitavo telo.

Najbolje je da to učinite nakon kupanja tokom pregleda dojke.

Kada izvodite pregled kože tražite: mladeže koji su se iznenada pojavili ili narasli. Ako imaju asimetričan oblik, različitu boju, nazubljene ivice i druge detalje, trebali biste posetiti dermatologa.

Pazite pri uriniranju

Uriniranje više od 8 puta dnevno je definitivno znak da nešto nije u redu sa organizmom. Moguće je da je u pitanju problem sa bešikom, prostatom ili bubrezima. Ovo se može desiti zbog neurološke bolesti ili povrede kičme.

Ako pronađete bilo šta novo ili drugačije, odmah pozovite lekara.

Webtribune.rs