Upozorenje: Šećer uništava sposobnost vašeg organizma da apsorbuje ovih 5 esencijalnih nutrijenata

vfsdnkrsdiufndsk

Šećerna industrija u SAD cveta na neverovatnih 100 milijardi dolara godišnjeg prihoda. To je zato što Amerikanci konzumiraju u proseku 70 kg šećera godišnje.

Većina ljudi je svesna negativnih efekata prekomernog konzumiranja šećera, kao što su gojaznost, dijabetes i rak. Međutim, ono što je takođe poznato je da visok unos šećera dovodi do nedostatka nutrijenata. Prekomerno konzumiranje šećera se pokazalo da troši i redukuje apsorpciju esencijalnih vitamina i minerala koji su neophodni organizmu.

Visok unos šećera lišava organizam esencijalnih nutrijenata

Ljudsko telo samo može da sintetiše vitamin C, ali konzumiranje previše šećera ograničava korisne efekte tog vitamina. Šećer i vitamin C koriste iste transporetere da dođu do ćelija. Više šećera u krvotoku znači veću konkurenciju za apsorpciju vitamina C.

Povećani nivo glukoze čini se da sprečava vitamin C da uđe u ćelije, što rezultira ograničenom apsorpicijom vitamina. Deficit vitamina C indukovan šećerom može rezultirati potisnutom regeneracijom tkiva i smanjenom imunološkom funkcijom.

Vitamin D, još jedan važan nutrijent, takođe može postati plen neželjenih efekata šećera. Šećer podstiče ekspresiju enzima koji degradiraju vitamin D, dok istovremeno smanjuje enzime koji su potrebni za sintezu vitamina. Ovo zatim rezultira nedostatkom vitamina D.

Niski nivoi vitamina su povezani sa raznim zdravstvenim stanjima ako što su autoimunitet, demencija i infekcija, kao i upala i određene vrste raka. Nedostatak vitamina D je češći u oblastima sa najmanjom količinom sunčeve svetlosti.

Preterani unos šećera dovodi do visokog nivoa šećera u krvi i povećanih stopa insulina. Zauzvrat, viši nivo šećera u krvi i nivo insulina podstiču izlučivanje magnezijuma preko bubrega, čime se sprečava tubularna resorpcija minerala. To podstiče organizam da koristi svoje rezerve magnezijuma.

Magnezijum je neopohodan za određene telesne funkcije kao što je kontrola nivoa šećera u krvi, regulisanje mišića i nerava, i izgradnju kostiju. Lučenje ovog esencijalnog inerla iz organizma može dovesti do ozbiljnih zdavstvanih problema.

Preterano konzumiranje šećera u velikoj meri utiče na apsorpciju hroma u telu. Slično magnezijumu, šećer podstiče nedostatak hroma navodeći telo da luči esencijalni mineral. Jedna studija je pokazala da konzumiranje ishrane koja sadrži 35% šećera dovodi do 10% povećanja lučenja hroma.

Hrom je ključan mineral koji podstiče kontrolu glukoze u krvi i vezivanje insulina. Nedostatak hroma dovodi do visokog nivoa šećera u krvi i slabe tolerancije na glukozu.

Kalcijum je od vitalnog značaja za zdravlje skeleta, zgrušavanje krvi, i balans elektrolita. Vitamin D ubrzava apsorpciju kalcijuma u organizmu regulišući transport kalcijuma u tankom crevu.

Prekomerno konzumiranje šećera se pokazalo da negativno utiče na asporpciju vitamina D, što zauzvrat urokuje povratni efekat apsorpcije kalcijuma u organizmu. Šećer se takođe pokazao da podstiče izlučivanje kalcijuma sprečavajući tubularnu resorpciju kroz bubrege. Nizak nivo kalcijuma dovodi do neželjenih zdravstvenih stanja.

Slatki ubica: Gadni efekti visokog unosa šećera u organizam

Ljudi postaju svesni neželjenih zdravstvenih posledica prekomernog unosa šećera preko opsežnih istraživanja i širenja infomacija. Šećer je povezan sa nizom drugih štetnih reakcija. Znači: konzumiranje previše šećera dovodi do potisnutih imunoloških funkcija i izaziva hiperaktivnost kod dece. To može dovesti do oštećenja bubrega, povećane kiselosti krvi, i ubrzanog starenja.

Propadanje zuba, artritis, astma, kao i digestivne smetnje i candida albicans su takođe među rezultatima prekomernog unosa šećera. Konzumiranje velike količine šećera može dovesti do ateroskleroze, ekcema, astme, depresije i formiranja slobodnih radikala. Umanjen kadijalni protok krvi, krte tetive i povećanje veličine jetre i bubrega su takođe među najopasnijim efektima šećera.

Webtribune.rs