Naslovnica IZA OGLEDALA Ugostitelj Duško koji je služio Tita najradije se seća Pozderca: „Hamdija je...

Ugostitelj Duško koji je služio Tita najradije se seća Pozderca: „Hamdija je bio pravi gospodin, doneo mi je suvo meso od bosanskog medveda“

tito

Duško Rajković (80) iz Gradiške, ugostitelj koji je u Travniku i na Vlašiću bio na usluzi mnogobrojnim političarima

Sa gospodskim manirima, dubokim naklonom i hvatanjem rukom za šešir prilikom pozdravljanja, stalnim osmehom na licu i uz redovne posete kafanama, osamdesetogodišnji Dušan Rajković pleni pažnju mnogima u Gradišci. Mrkonjićanin po rođenju, Travničanin po profesionalnim angažmanima, i Gradiščanin kao penzioner, čika Duško rado govori o svakoj životnoj fazi. Ipak, ona u Travniku i na prelepom Vlašiću je najzanimljivija. Duško je tu radio kao ugostitelj, bio je i predavač konobarima u Travniku, a najveći deo radnog veka proveo je kao kontrolor u hotelu „Orijent“ i drugim objektima. Služio je i družio se sa mnogim gostima najvišeg ranga.

[adsenseyu1]

– Hamdiju Pozderca pamtim kao velikog gospodina, dobrog i učtivog čoveka koji je bio rado viđen gost u hotelima u kojima sam radio. Jednom mi je doneo suvo meso od bosanskog medveda, uz opasku da je to delicija i da mu ga je dao brat Hakija. Rado se sećam sati i dana provedenih sa Hamdijom – priseća se Duško Rajković.

Zanimljivo je da ovaj bivši ugostitelj prefinjenih manira u svojoj kolekciji ima tri nova crna odela, i po tri para belih rukavica i čarapa, koje je dobio kada je služio Josipa Broza. Obukao ih je samo po jedanput.

– Tri puta sam nadgledao poslugu koja je služila Tita. Tito je često išao u Bugojno i navraćao je u Travnik. Voleo je domaće supe, iako smo ga čašćavali raznim bosanskim specijalitetima, među kojima su bili bureci i razne pite. Ljudi na recepciji su se otimali za ostatke njegovih cigareta koje je ostavljao neispušene, a kasnije su im predstavljale neprocenjivo drage uspomene.

[adsenseyu1]

Duško Rajković je bio u specijalno odabranom timu posluge kada su dolazili Džemal Bijedić, pa kasnije Cvijetin Mijatović, Rato Dugonjić i drugi bosanskohercegovački političari. Kaže da su ugostitelji nekada bili gospoda, družili su se često sa visokorangiranim ljudima i neretko su zbog toga imali razne privilegije.

Srednju ugostiteljsku školu završio je u Sarajevu, a višu u Zagrebu. Kaže da je ugostiteljskom poslu naučio mnogo mladih ljudi.

Danas živim mirnim penzionerskim životom sa suprugom. Imamo dva sina, jedan je u Puli, drugi je profesor u Gradišci. U Travnik odem retko, a voleo bih još jedanput da vidim moje nekadašnje kolege, goste i prijatelje. Sreo sam mnogo dobrih ljudi sa stilom, od kojih sam dosta toga naučio – priznaje, uz domaću kafu, čika Dušan Duško Rajković, poslednji konobar boem na ovim prostorima.

(Novosti.rs)

[adsenseyu5]