Poboljšava pamćenje, smiruje živce, podstiče rast kose, a narod veruje i da tera zle duhove

ruzmarin

Ruzmarin je aromatična biljka iz mediteranskih vrtova o kojoj su vekovima pevali trubaduri i pesnici, dok je Šekspir za ruzmarin rekao da je simbol sećanja

Naziv ruzmarin potiče od latinske reči rosmarinus, za koju se pretpostavlja da znači morska rosa. Zahvaljujući mađarskoj kraljici Izabeli, u 16. veku ruzmarin je postao čuven kao sredstvo za podmlađivanje. Stari Grci su već poznavali to njegovo svojstvo i posvetili su ga Afroditi.

U srednjem veku se verovalo da ruzmarin tera zle duhove, i iz tog razloga su mu nalazili primenu u svim važnim razdobljima života – kolevke su ukrašavali njegovim mirisnim grančicama, devojke su prilikom svog venčanja nosile venac od ruzmarina, a običaj kićenja svatova ovom zanimljivom biljkom zadržao se i do danas, budući da ruzmarin simboliše ljubav i vernost.

Smiruje živce i poboljšava probavu

Ruzmarin je bogat eteričnim uljima koja mu daju aromatičan miris i antimikrobno delovanje. Istraživanja su pokazala i da pospešuje pamćenje.

Lekoviti deo ove zimzelene, grmolike biljke su igličasti listovi i prelepi cvetovi ljubičastoplave boje koji cvetaju u aprilu i u septembru. Čaj od ruzmarina preporučuje se za poboljšanje krvotoka i probave, kao sredstvo za smirenje, ali i protiv oboljenja disajnih puteva.

Jutarnja kupka koja sadrži so obogaćenu ruzmarinom izvrsna je za početak radnog dana jer će vas osvežiti i razbuditi, a pomaže i kod bolova u mišićima i zglobovima.

Takođe, aromaterapeuti preporučuju eterična ulja ove stimulativne biljke za borbu protiv prolećnog umora. Vrlo je važno naglasiti da trudnice ne bi smele da konzumiraju ruzmarin ni u kom obliku jer se smatra da nepovoljno utiče na trudnoću.

Koristan u kozmetici

Ruzmarin ima primenu i u kozmetici, često se koristi u preparatima za kosu jer stimuliše vlasi i podstiče rast kose. Budući da utiče na izmenu materija u tkivima, on deluje i protiv celulita.

Ako pomešate sveži ruzmarin sa jabukovim sirćetom i malo tople vode, dobićete izvrstan prirodni tonik za negu vaše kose.

Specijaliteti sa ruzmarinom

Sveži ili sušeni listovi ove mediteranske biljke obogaćuju ukus ribljih i mesnih specijaliteta. Ruzmarin dopunjuje delovanje belog luka, peršuna u ribljim jelima, a izvrsno se slaže i sa bosiljkom, lavandom, lovorom i borom.

Većina kuvara preferira upotrebu svežeg ruzmarina, budući da ima blažu aromu u poređenju sa sušenim. Ukoliko koristite sušene listove obratite pažnju na količinu, kako biste sprečili da aroma ove biljke gorkastog ukusa dominira jelom.

Ruzmarin je naročito popularan pri pripremi raznih marinada, kao i jela od jagnjetine, svinjetine i divljači. Sastavni je deo mnogih nacionalnih jela.

Ukoliko već niste, svakako uključite ruzmarin i ostale mirisne biljke sa mediteranskog područja u vašu ishranu. Organizam će vam biti zahvalan.

(Stil)