Naslovnica ŽIVOT Ovo je najopasniji beli otrov koji konzumiramo svakodnevno, a nije šećer ili...

Ovo je najopasniji beli otrov koji konzumiramo svakodnevno, a nije šećer ili so

bgfztbdf

Ovako izgleda sodijum glutamat  ili natrijum glutamat E621-to je aditiv koji se stavlja u velikim količinama u skoro sva jela u restoranima i dobro je poznat. On se dodaje da bi se pojačao ukus hrane.

Beli kristalizovani prah koji nalikuje na šećer i so. Vodeni rastvor ima ukus supe sa mesom.

Ova supstanca se može dodati bilo kojoj vrsti hrane. Sodijum glutamat prouzrokuje povećan apetit, prekomerno konzumiranje hrane i gojaznost.

Koristi se za uzbuđivanje nervnih ćelija, ima efekat droge i lako dolazi do krvi i mozga te menja gene koji su odgovorni za čulo ukusa.

[adsenseyu1]

Sodijum glutamat se može pronaći u raznim vrstama kobasica, salama, čipsa, gotovih supa, konzerviranoj hrani i mnogim drugim proizvodima.

Doza koja ne može naškoditi odrasloj osobi je 1,5 grama dnevno, a za decu ne više od pola grama. U današnje vreme se koristi oko 200 hiljada tona sodijum glutamata godišnje.

Simptomi predoziranja E621, takođe poznati i kao „sindrom kineskog restorana,“ uključuju: vrtoglavicu, migrenu, poremećaje vida, palpitacije, narušavanje hormonalnog balansa, mučnina, slabost, bol u grudima i sl.

Otkrio ga je Ikeda Kikunae 1907. godine u Japanu. On je sproveo nekoliko eksperimenata koji su mu pomogli da otkrije supstancu koja može pojačati prirodan ukus proizvoda poboljšati ukus konzervirane hrane, brze hrane i smrznutih proizvoda.

[adsenseyu5]

Vrlo je popularan u Americi i zbog toga Amerikanci uglavnom kupuju više hrane.

Kada su istraživači sproveli eksperimente, koristili su sodijum glutamat i dodali su ga u hranu za miševe. Posle nekog vremena su miševi izgubili vid.

Jedna od negativnih posledica sodijum glutamata je što može imati loš uticaj na receptore na jeziku, koji će pogoršati percepciju hrane kako vreme prolazi.

U mnogim slučajevima, glutamat je razlog zbog kojeg je hrana toliko ukusna i ljudi ne mogu da prekinu sa konzumiranjem raznih loših namirnica poput čipsa, grickalica, instant supa i sl.

Ukoliko ih konzumirate često one stvaraju zavisnost i u tom slučaju osoba počne da preferira namirnice koje sadrže sodijum glutamat. Ovo je odlično za proizvođače jer doprinosi njihovom profitu.

[adsenseyu1]

Zapamtite! Proizvođači hrane ostvaruju dobit dodavanjem E621 u hranu jer time smanjuju troškove proizvodnje i prikrivaju loš kvalitet proizvoda.

Budite oprezni prilikom kupovine hrane, čitajte etikete na poleđini proizvoda. Koristite isključivo prirodne začine.

SIMPTOMI:
Glavobolje, migrene, povraćanje, dijareja, napad astme, osipi na koži, lupanje srca, napad panike, potištenost, ostajanje bez daha, problemi sa ravnotežom, alergijski simptomi, crvenilo lica, promene raspoloženja, poremečaji ponašanja (kod dece i tinejdzera), mentalna zbunjenost, curenje iz nosa, otečeni podočnjaci, problemi sa prostatom i mokrenjem, lezije u ustima, depresija. Takođe postoje trenutno istraživanja koja dovode u vezu Alzhajmerovu i Parkinsonovu bolest sa monosodijum glutamatom.

Webtribune.rs

[adsenseyu6]