Naslovnica ŽIVOT Ovo dobro pročitajte i dobro zapamtite: Dijete sa niskim sadržajem soli izazivaju...

Ovo dobro pročitajte i dobro zapamtite: Dijete sa niskim sadržajem soli izazivaju preranu smrt!

Salt

[adsenseyu2]

Količina soli u hrani će uskoro postati veoma ograničena. Vodeće korporacije žele da kontrolišu sadržaj natrijuma u hrani, tako što su nametnuli mišljenje da su dijete sa niskim sadržajem soli korisne za zdravlje.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF470F“]To jednostavno nije tako. Dijete sa niskim sadržajem soli su štetne za zdravlje i postoje dovoljno ubedljiva istraživanja koja podržavaju ove tvrdnje.[/stextbox]

Najnovija studija koja potvrđuje ovu tvrdnju je objavljena u časopisu “Journal of the American Medical Association” u maju 2011. godine.

3,681 zdravih evropljana, muškarca i žena starosti do 60 godina je posmatrano u periodu od 8 godina. Oni koji su konzumirali veću količinu soli od prosečnog iznosa natrijuma nisu iskusili povećan rizik za hipertenziju, moždani udar ili srčani udar.

Dr Jan Staessen, stariji autor studije na Univerzitetu u Luvenu u Belgiji objavio je nalaz ove studije:

„… Ne podržavajte postojeće preporuke za uopšteno i neselektivno smanjenje unosa natrijuma na nivou populacije.“

[adsenseyu4]

Dijete sa malo soli su smrtonosne

Ispostavilo se da je mnogo bolje da prosek unosa natrijuma bude viši nego niži od proseka. U 2010. godini, Journal of American Medical Association objavila je rezultate studije koje su pokazale da čak i mali pad u sadržaju natrijuma u ​​ishrani povećava rizik za kardiovaskularne probleme pa i smrt.

Autori studije su napisali:

„Sve zajedno, naše zajedničko istraživanje opovrglo je procene kompjuterskih modela života da je čuvanje zdravlja povezano sa nižim unosom soli. Oni takođe ne podržavaju postojeće preporuke za uopšteno i neselektivno smanjenje unosa soli na nivou populacije“.

Još jedna studija obavljena 2010. sa Univerziteta u Harvardu pokazala je da su učesnici razvili otpornost na insulin za samo 7 dana, kada su bili podvrgnuti dijeti sa malo soli! Insulinska otpornost je alarmantano stanje koje ukazuje na snažnu verovatnoću za razvoj dijabetesa Tipa 2.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF2D0D“]Slično, australijske studije su pokazale da su osobe sa tipom 1 ili tipom 2 dijabetesa, umrle u većem broju, nakon što su koristili dijetu sa malo soli.[/stextbox]

Sa tačke gledišta zdravog razuma, pregled ovih studija ukazuje da nizak unos soli je posebno rizičan za one sa problemima kontrole šećera u krvi. Obzirom da su 80% odraslih starijih od 25 godina već gojazni u Sjedinjenim Američkim Državama, FDA ograničenja za sadržaj soli u hrani može da uvede većinu stanovništva u veliki rizik za ranu smrt!

Webtribune.rs

[adsenseyu2]