Naslovnica ŽIVOT Nećete verovati ali je istina: Evo šta iz naše kuhinje zaustavlja bolest...

Nećete verovati ali je istina: Evo šta iz naše kuhinje zaustavlja bolest bubrega

hjfgfgnbv

Veoma mali broj ljudi zna da mnoge kuhinjske hemikalije imaju izvesna zdravstvena svojstva. Jedna od njih za koju nikada ne biste pomislili da je lekovita jeste soda bikarbona. Ova hemikalija može da poboljša rad vaših bubrega.

Britanski naučnici su 2009. godine otkrili da soda bikarbona usporava napredovanje bolesti bubrega. Pored toga, sprovedeni su eksperimenti koji su pokazali da dijaliza bubrega sa bikarbonatnim agensima ima bolji efekat nego standardna dijaliza. Možda zvuči čudno, ali ovo definitivno dokazuje da soda bikarbona u nekom trenutku može da vam spase život.

[adsenseyu1]

Šta uzrokuje oštećenje bubrega?

Prvo je važno razumeti šta uzrokuje bolesti bubrega kako biste shvatili na koji način soda bikarbona pomaže u svemu tome. Vaš endokrini sistem luči hormone i enzime kako bi pomogao pri varenju hrane. Pankreas je organ koji redovno proizvodi sodu bikarbonu kako bi zaštitio bubrege prilikom varenja.

Ponekad i bubrezi luče dodatnu količinu enzima zavisno od vaše ishrane. Ukoliko vaša ishrana previše opterećuje bubrege (naročito ako unosite mnogo šećera, pržene masne hrane itd.), doći će do značajnog smanjenja njihove sposobnosti da proizvedu sodu bikarbonu prirodnim putem.

[adsenseyu4]

Bez dovoljne količine bikarboanata da se neutrališu kiseline koje se stvaraju prilikom varenja, ove kiseline mogu oštetiti vaše bubrege i ubrzati proces starenja.

Kako bikarbonati leče bubrege?

Kada ljudi sa značajnim oštećenjima bubrega počnu da idu na dijalizu ili da primaju neki drugi vid terapije, najčešće se koriste bikarbonatni agensi za suzbijanje kiseline. Pomoću ovih agenasa se iz vašeg krvotoka uklanja višak tečnosti i otpadni materijal.

[adsenseyu1]

Dijaliza u stvari pomaže tako što ubacuje sodu bikarbonu koju vaši bubrezi više ne mogu da proizvedu.

fdbhg453de

Dokazi koji podržavaju ove tvrdnje

Nacionalni zdravstveni institut SAD je sproveo studije koje su dokazale veću efektivnost dijalize sa sodom bikarbonom od redovne biofiltracione dijalize.

Dr Jon de Brito-Ešurst i njegove kolege su takođe sproveli studije koje su pokazale da unos sode bikarbone usporava napredovanje hronične bolesti bubrega, pri čemu pacijenti koji je unose ne moraju uopšte da se podvrgnu dijalizi.

[adsenseyu4]

Ukratko, soda bikarbona može da spreči, ali i da odloži nastanak hroničnih bolesti bubrega.

Kako treba koristiti sodu bikarbonu za prirodno lečenje bubrega?

Sodu bikarbonu ne bi trebalo svi svakodnevno da unose. Ona može biti neprijatna za one koji imaju osetljiv stomak ili koji su skloni mučnini. Srećom, ona uopšte nije toksična, tako da bilo ko kome ne smeta slan ukus može da je uzima pomalo, s vremena na vreme, kako bi sprečio nastanak bolesti bubrega.

Oni koji imaju veći rizik da obole od bolesti bubrega bi trebalo da stave pola kašičice sode bikarbone pod jezik prvog dana. Sledećeg dana treba da uzmu pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice soli rastvorene u 1,5 litara vode i tako još naredna 2-3 dana. Zatim treba smanjiti dozu na 1/4 kašičice sode bikarbone i 1/3 kašičice soli. Ukoliko osoba smatra da joj je i to mnogo, onda treba uzimati samo 1/2 kašičice pod jezik.

Treba napomenuti da je potrebno sprovesti još testova koji će potvrditi pozitivna svojstva sode bikarbone. Međutim, oni koji žele da oporave svoje bubrege bi trebalo što pre da počnu sa unosom sode bikarbone.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]