Naslovnica ŽIVOT Kuvali ste pirinač pogrešno svih ovih godina, što može biti opasno, EVO...

Kuvali ste pirinač pogrešno svih ovih godina, što može biti opasno, EVO KAKO TREBA I ZAŠTO

pirinac

Ovaj naizgled bezopasan način kuvanja pirinača može biti rizičan po vaše zdravlje.

Da li ste znali da postoji ispravan i pogrešan način za kuvanje pirinča? Ukoliko je vaš odgovor ne, velike su šanse da ste pravili fatalnu grešku svih ovih godina.

Po rečima naučnika, način na koji većina nas kuva pirinač može biti štetan po naše zdravlje. Zašto?

Po rezultatima istraživanja emisije sa Kanala 4 i Instituta za globalnu sigurnost hrane, oko 58 odsto proizvoda baziranih na pirinču sadrže visok nivo arsena.

[adsenseyu1]

Nedavnim eksperimentima je pronađeno da jednostavno kuvanje pirinča u loncu dok voda ne ispari može biti nedovoljno za ubijanje tragova otrovnog arsena koji zagađuje pirinač prilikom uzgajanja kao rezultat pesticida i industrijskih toksina.

Arsen se povezuje sa brojem zdravstvenih problema kao što su kancer, srčana oboljenja i dijabetes.

Dakle, koji je ispravan način za kuvanje pirinča?

Doktor Endi Meharg sa Kvins univerziteta u Belfastu testirao je tri načina kuvanja pirinča za emisiju Kanala 4 „Veruj mi, ja sam doktor“ kako bi video da li drugačije metode utiču na nivo arsena.

[adsenseyu5]

Prvo je jednostavno kuvao pirinač u sastavu pola voda pola pirinač, dok voda nije isparila, što se pokazalo kao najopasniji metod jer tako skuvan pirinač sadrži najviše arsena.

Drugi metod se bazirao na kuvanju pirinča u sastavu voda pirinač 5:1 i zatim ispiranja pirinča vodom nakon kuvanja. Nakon ove metode, sadržaj arsena u pirinču se prepolovio. Najzad, profesor Meharg je ostavio pirinač da se natopi preko noći što je smanjilo nivo arsena za 80 odsto.

Za najbezbedniji način kuvanja pirinča, potopite ga preko noći i zatim ga skuvajte u sastavu voda pirinač 5:1. Kada ga skuvate, isperite ga vodom iz česme dok ona ne postane prozirna. Ko bi rekao?

Webtribune.rs

[adsenseyu6]