Naslovnica ŽIVOT Kako napraviti najbolji i najzdraviji hleb na svetu

Kako napraviti najbolji i najzdraviji hleb na svetu

[adsenseyu2]

hhtrfrjtrhgild4r

[adsenseyu3]

Ko ne voli kada se miris sveže ispečenog hleba raširi kroz kuću? Mnogi se ipak ne usuđuju da preuzmu na sebe ovaj zadatak jer smatraju da je pretežak.

Ipak, ovaj hleb je toliko jednostavan da bi bilo šteta da ga ne napravite. Ovaj hleb ne mora da se mesi, što će oduševiti mnoge koji upravo zbog toga odustaju od pravljenja hleba.

Ovaj hleb je takođe veoma zdrav, pošto ne sadrži nikakve veštačke sastojke.

Zašto da kupujete upakovani hleb u prodavnici, ako možete jednostavno da napravite hleb kod kuće? Pokušajte, nemate šta da izgubite.

[adsenseyu1]

Sastojci:

  • 2 šolje brašna od celog pšeničnog zrna
  • 1 kašičica kuhinjske soli
  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kašičica šećera (po želji)
  • 1 kašičica aktivnog suvog kvasca
  • 1 kašika organskog putera na sobnoj temperaturi

Postupak:

U malu činiju za mešanje dodajte vodu i rastvorite šećer. Pospite kvasca u činiju. Ne mešajte, već ostavite da stoji desetak minuta ili dok mešavina ne postane penasta.

[adsenseyu4]

U velikoj činiji za mešanje pomešajte brašno od celog pšeničnog zrna i kuhinjsku so. Kada mešavina sa kvascem postane penasta, dodajte je u brašno i mešajte dok se brašno ne upije.

Prekrijte činiju krpom i ostavite na toplom mestu da se diže bar jedan sat.

Zagrejte rernu na 200°C i namažite vatrostalnu činiju pomoću jedne kašike orgaskog putera (ili organskog ulja).

Probijte testo viljuškom. Pokupite ga sa činije i stavite u pripremljenu vatrostalnu činiju. Ostavite da se testo diže još tridesetak minuta pored rerne.

Pecite hleb oko 15 minuta, smanjite temperaturu na 190°C i pecite još 15-17 minuta. Izvadite hleb iz rerne i ostavite da se hladi bar desetak minuta.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]