Ponekad otpad od voća i povrća može pozitivno uticati na vaše generalno zdravlje, stoga ih nemojte bacati već naučite kako da ih mudro iskoristite.
Kora od pomorandže
Narandžina kora sadrži 4 puta više vlakana od samog voća. Ona takođe sadrži više flavonoida poput tangeretina i nobiletina koji imaju antikancerogena i antiupalna dejstva i sprečavaju dijabetes.
Studija je pokazala da je pomorandžina kora bolja za snižavanje holesterola u odnosu na pojedine lekove.
Stabljike spanaća
Studija sprovedena od strane Nemačkog instituta za tehnologiju hrane pokazala je da stabljike spanaća sadrže više glutamina i amino kiselina koje jačaju imunitet i stimulišu sposobnost tela da se oporavi nakon povrede ili operacije.
Svetski poznat kuvar Brus Šerman skuplja od 6 do 8 stabljika u snop i ostavlja ih posebnoj marinadi od crvenog vina, meda i belog luka.
Listovi celera
Ovi listovi sadrže pet puta više magnezijuma i kalcijuma od stabljika. Oni su bogati vitaminom C i fenolom, moćnim antioksidantima i hranljivim materijama sa antiupalnim dejstvima. Sitno iseckajte listove i ubacite ih u salatu ili ih koristite kao ukras prilikom serviranja ribe ili piletine.
Listovi brokolija
30 grama lišća brokolija sadrži 90% dnevne preporučene količine vitamina A. Lišće brokolija možete pripremati na isti način kao spanać. Kuvajte ga na pari i dodajte malo maslinovog ulja i belog luka.
Kora od lubenice
Možda nećete verovati ali unutrašnji beli sloj lubenice vam takođe može pružiti određena lekovita svojstva. Sadrži citrulin, amino kiselinu bitnu za proširivanje krvnih sudova i takođe pospešuje cirkulaciju.
Iseckajte koru zajedno sa slatkim unutrašnjim delom i napravite sebi sok ili napravite koktel tako što ćete dodati rum, džin ili votku.
Ljuska od luka
Ljuska od luka sadrži više kvercetina od samog luka. Kvercetin je biljni pigment sa snažnim antioksidantskim dejstvom i snižava krvni pritisak. Čak iako znate da ljuska od luka može poslužiti za uskršnja jaja, možete malo dodati i jelima kako biste ih učinili još ukusnijim.
Jedina stvar koju morate zapamtiti je da uklonite ljusku pre serviranja.
Webtribune.rs