Evo kako da osigurate da vam se hrana nikada ne pokvari

fdrezj54rzghfrtfg43745rgf

  1. Crni luk

Dovoljno je da vežete čvor između svake glavice uz pomoć para starih najlon čarapa. Na ovaj način, crni luk će trajati i do 9 meseci jer će imati pristup svežem vazduhu i glavice neće biti zgnječene jedna uz drugu.

  1. Krompir, crni luk i jabuke

Ove tri namirnice uvek treba da se čuvaju odvojeno jer im se u suprotnom smanjuje rok trajanja. Krompir treba čuvati u tamnoj prostoriji ili tamnim kutijama tako da ne klija i ne stvara toksin solanin.

  1. Bobice

Sveže bobice iz radnje uvek potopite u činiju sa vodom i sirćetom kada dođete kući. Odnos bi trebalo da bude 10:1. Nakon 5 minuta treba da ih procedite i osušite. Ovom  prostom metodom ćete pobiti mikroorganizme i održati bobice malo duže.

  1. Med

Med se smatra jednom od najdugotrajnijih namirnica na svetu. Trebalo bi da ga čuvate u dobro zatvorenoj staklenoj tegli koju treba čuvati na hladnom mestu.

  1. Jaja

Da li ste znali da možete zamrznuti jaja? Potrebno je samo da razbijete jaja u posudu za led i dodate malo soli ili šećera koji će sprečiti da jaja postanu zrnasta.

  1. Sos od paradajza

Sos od paradajza takođe možete zamrznuti. Samo ga stavite u vreću za zamrzavanje i u zamrzivač. Nakon 1-2 sata će biti dovoljno zamrznut da možete da ga podelite u nekoliko porcija.

  1. Začinsko bilje

Sveže začinsko bilje iz bašte možete ubrati, pomešati sa maslinovim uljem i staviti u posude za led. Na taj način ga možete čuvati duže.

  1. Banane

Umotajte sredinu banane u prozirnu foliju. Na taj način neće tako brzo potamneti.

  1. Celer, brokoli i zelena salata

Da li ste znali da ovo povrće može da stoji duže i da ostane hrskavo ako ga čuvate u frižideru u aluminijumskoj foliji?

  1. Povrće

Da biste produžili rok trajanja povrću, najbolje je da ga blago izblanširate pre nego što ga zamrznete.

  1. Zelena salata

Umotajte zelenu salatu u salvetu koja će upiti višak vlage zbog kojeg bi salata mogla da se pokvari.

  1. Jabuke

Jabuke mogu dugo da stoje i to čak i do 6 meseci ako ih čuvate u frižideru. Potrebno je samo s vremena na vreme da proveravate da nema trulih jabuka među njima jer će jedna trula pokvariti sve ostale.

  1. Šargarepe

Čuvajte šargarepe u tamnoj posudi sa peskom i trajaće vam veoma dugo.

  1. Mleveno meso

Mleveno meso možete zamrzavati na isti način kao i sos od paradajza.

  1. Sir u kantici

Sir koji kupujete u radnji i koji stoji u kanticama može trajati duplo duže ako kantice okrenete naopačke.

  1. Staklene tegle

Hrana u staklenim teglama može da stoji mnogo duže nego u plastičnim posudama.

  1. Sir

Sir sa pijace ili domaći sir možete čuvati u specijalnom nemasnom papiru. Na taj način će trajati duže i neće imati ukus na plastiku.

  1. Ananas

Samo uklonite peteljku i stavite ananas na glavu. Na taj način ova voćka može duže da stoji.

  1. Mladi luk

Mladi luk možete držati u staklenoj tegli napunjenoj vodom. Kad god vam zatreba, biće svež i hrskav. Možete čak i uzgojiti novi luk.

  1. Kolači

Samo stavite malo hleba oko kolača i trajaće duže. Komadići hleba skupljaju vlagu iz okolnog vazduha i sprečavaju isušivanje kolača na mestu gde je isečen.

Webtribune.rs