Naslovnica ŽIVOT 8 namirnica koje nikada ne treba da jedete ako imate bolove u...

8 namirnica koje nikada ne treba da jedete ako imate bolove u zglobovima

[adsenseyu2]

zglob- bol- telo- misic

Bolovi u zglobovima prouzrokuju veliku nelagodnost, boljke i upale i mogu varirati od blagih do teških, akutnih i hroničnih.

Glavni uzroci bolova u zglobovima su povrede, giht, lupus, slomljene ili nepravilno zarasle kosti i fibromijalgija. Bolovi u zglobovima mogu da se olakšaju ili pogoršaju usled konzumiranja određene hrane.

Ovih 8 namirnica bi trebalo izbegavati kako bi se umirili bolovi, i njihovi prateći simptomi.

  1. Šećer

Ukoliko patite od bolova u zglobovima, izbegavajte namirnice sa visokim sadržajem veštačkog šećera poput slatkiša, pahuljica za doručak i sokova jer one stimulišu otpuštanje upalnih transmitera.

[adsenseyu1]

  1. Rafinisani ugljeni hidrati

Među njih se ubrajaju beli hleb, beli pirinač, beli krompir, krekeri i pahuljice za doručak i oni imaju visok glikemijski indeks i stimulišu nastanak upale.

  1. Crveno meso i mesne prerađevine

Ove vrste mesnih proizvoda sadrže hemikalije, purinu i nitrat koji pogoršavaju bol i pospešuju upalu, a takođe i razvoj kancera.

  1. Mlečni proizvodi

[adsenseyu4]

Mlečni proizvodi su izuzetno inflamatorne namirnice za veliki broj ljudi i njihovo konzumiranje može dovesti do upale.

  1. Kukuruzno ulje

Ono se dodaje u brojne grickalice i peciva, baš kao i ulja bogata zasićenim omega 6 masnim kiselinama iako je potvrđeno da ona izazivaju upalu. Izbegavajte prelive za salatu, soju i ulje od semena grožđa i zamenite ih omega-3 alternativama poput orašastih plodova, maslinovog ulja, lanenog i bundevinog semena.

  1. Alkohol

[adsenseyu1]

Alkohol može značajno pogoršati bolove u kostima. Pivo sadrži gluten i purinu koji se pretvaraju u mokraćnu kiselinu, te imaju negativan uticaj na bolove u zglobovima.

  1. So

Namirnice gotove hrane i namirnice koje se prodaju zapakovane često sadrže mnogo soli i drugih dodataka kako bi se produžio njihov rok trajanja. Rafinisana so je bogata hemikalijama i aditivima koji ometaju balans tečnosti u organizmu.

  1. Monosodijum glutamat

Monosodijum glutamat ili MSG je aditiv koji se koristi za pojačavanje ukusa u hrani i često se dodaje prelivima za salatu, suhomesnatim proizvodima i supama u kesici. Ovaj aditiv ozbiljno pogoršava bolove u zglobovima i upalu, te se klonite namirnica koje ga sadrže.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]