Naslovnica ŽIVOT 20 razloga zbog kojih treba da pojedete ceo avokado svaki dan

20 razloga zbog kojih treba da pojedete ceo avokado svaki dan

avokado-ulje

Avokado je prilično jedinstvena vrsta povrća. On je, bez sumnje, jedno od najomiljenijeg povrća u svetu. Većina povrća se uglavnom sastoji od ugljenih hidrata, a avokado ima visok procenat zdravih masti. Brojne studije pokazuju da ima snažne povoljne efekte na zdravlje.

Treba takođe da znate da su ljudi koji jedu avokado zdraviji i imaju veći unos hranljivih sastojaka. Oni čak imaju niži indeks telesne mase od onih koji ne jedu avokado. Nedavne studije su to pokazale. Međutim, ovo ukusno voće može da ponudi mnogo zdravstvenih povoljnosti, ali ćemo pomenuti samo njih 20:

[adsenseyu1]

  1. Izvor zdravih masti

Iako avokado sadrži veliku količinu mati, to je zapravo dobra stvar. Avokado sadrži “dobre“ masti, uključujući i mononezasićenu mast. Mononezasićena mast vam može pomoći u smanjenju rizika od srčanog udara ili šloga, kao i u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi.

  1. Gubitak težine

Nedavne studije su pokazale da avokado zapravo može da vam pomogne u mršavljenju. Prema studiji koja je objavljena u Nutrition Journal-u, pola avokada za ručak može da pomogne ljudima sa prekomernom težinom da se osećaju sitim tokom dužeg perioda vremena posle ručka. Ljudi koji su učestvovali u ovoj studiji su prijavili 40% manju želju za hranom u periodu preko 3 sata posle obroka, a 28% njih manju želju za period od 5 sati nakon obroka. Još jedna dobra stvar je da su ovi učesnici imali manju želju za užinom i bili su sitiji posle obroka.

[adsenseyu5]
  1. Kontrola krvnog pritiska

Ovo ukusno povrće je takođe veliki prirodni izvor kalijuma. Ono sadrži više od 28% preporučenog dnevnog unosa kalijuma u samo jednom avokadu. Ali, treba biti oprezan. AHA (Američko udruženje za srce) kaže da je hrana bogata kalijumom veoma važna za zdravo srce, zbog mogućnosti kalijuma da smanji efekte natrijuma u krvi i reguliše krvni pritisak.

  1. Snižava holesterol

Nedavna studija je pokazala da konzumiranje avokada može pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Brojevi u poslednjim statistikama pokazuju da jedan od tri odrasla Amerikanca ima problem sa viskokim holesterolom, sa većim rizikom od dobijanja srčanog udara. Ali, postoji mnogo različiti prirodnih načina da se smanji nivo lošeg holesterola. Avokado može da smanji nivo triglicerida u krvi, smanji ukupni holesterol i snizi LDL uz istovremeno povećanje HDL holesterola.

[adsenseyu1]

  1. Visok procenat hranljivih materija

Avokado je odličan izvor zdravih hranljivih materija i sadrži više od 20 vitamina i minerala u svakom obroku. Jedan plod avokada sadrži (preporučenih dnevnih vrednosti):

33% Vitamina C

26% Vitamina B6

21% Vitamina E

28% Patotenske kiseline

[adsenseyu6]

19% Bakra

28% Kalijuma

53% Vitamina K

41% Folne kiseline

  1. Poboljšava apsorpciju

Da li ste znali da kada su u pitanju vitamini i minerali, nije zaista važno koliko ih i kako jedemo. Način na koji se vitamini, minerali i hranljivi sastojci aposrbuju je veoma važan za nas i naše zdravlje. Neki vitamini i hranljive materije se rastvaraju u mastima. To znači da oni treba da budu u kombinaciji sa mastima kako bi se apsorbovali u našem telu. Na primer, vitamin A, vitamin D, vitamin E i vitamin K su hranljive materije koje se rastvaraju u mastima, zajedno sa nekim drugim antioksidantima. Dodajte ½ avokada u salatu od spanaća, zelene salate i šargare i vaše telo će apsorbovati antioksidanse:

Alfa-karoten – 8,3 puta bolje

Beta-karoten – 13,6 puta bolje

Lutein – 4,3 puta bolje

  1. Sprečava dijabetes

Nedavne statistike sprovedene od strane CDCP (Center za kontrolu i prevenciju bolesti) su procenile da dijabetes utiče na skoro 40% američke populacije u nekom trenutku njihovog života. Zato je veoma važno da se održava nizak nivo šećera u krvi, kako bi se manjio rizik od dobijanja dijabetesa. U nedavnoj studiji, ljudi koji su učestvovali u njoj su konzumirali ½ avokada sa ručkom, a nivo šećera u krvi i insulina su im mereni u određeno vreme. Iako su jeli ½ avokada i time povećali unos kalorija i ugljenih hidrata, učesnici koji su jeli avokado nisu imali povećan nivo šećera u krvi, u poređenju sa onima koji nisu jeli avokado za ručak.

[adsenseyu5]
  1. Ublažava bolove

Zbog svojih anti-inflamatornih svojstava, ekstrakt avokada je pogodan za lečenje i smanjenje simptoma artritisa kositju, takođe poznatog kao osteoartritis, i drugih vrsta upalnih bolesti.

  1. Pomaže u borbi sa zapaljenjima

Nekoliko studija je pokazalo korisne zdrave osobine oleinske kiseline – mononezasićene masti koje se nalaze u avokadu, maslinovom ulju i ulju od repe. Oleinska kiselina pomaže u borbi i smanjenju svih vrsta upala u organizmu. Ovo je veoma važno za vas, jer se veruje da hronična upala u organizmu može dovesti do nekoliko bolesti, kao što su: astma, alergije, artritis, Alchajmerova bolest, bolesti srca i rak.

  1. Zdavlje očiju

Prema najnovijim istraživanjima, avokado je među prvih 20 voća u svetu koje se redovno konzumira, a koje je bogato luteinom i dobar izvor zeaksantina. Lutein i zeaksatin su izuzetno korisni u borbi protiv makularne degeneracije. Ovo je jedan od vodećih uzroka slepila u SAD. Hrana bogata fitohemjskim elementima, kao što je avokado, može obezbediti veliku količinu luteina i zeaksatina za vaš organizam.

  1. Veoma važan za buduće majke

Prema članku objavljenom u What to Expect, avokado je jedna od najvažnijih namirnica za trudnice, jer je pun hranljivih sastojaka, kao što su: kalijum, vitamin C, vitamin B6 i folne kiseline. Značajan je zato što je vitamin B6 koristan za rast tkiva i mozga bebe. Folna kiselina je od suštinskog značaja za zdrav rast fetusa u ranoj trudnoći.

  1. Svojstva za borbu protiv raka

Nekoliko studija je pokazalo ključne pogodnosti u korišćenju avokada u borbi protiv raka. Pokazalo se da ekstrakt avokada može zaustaviti ili usporiti rast ćelija karcinoma prostate. Druga studija je pokazala da ekstrakt avokada može pomoći da se smanje nuspojave hemoterapije. Međutim, treba ga konzumirati, pre svega, zbog njegovih drugih pogodnosti.

  1. Jake kosti

Treba znati da je avokado pun hranljivih sastojaka za zdrave kosti, kao što su: vitamin K, bakar i folna kiselina. Dakle, ako dodate avokado svojoj zdravoj ishrani, može vam pomoći da izgradite i zadržite jake kosti. Osim avokada, dodajte i drugo voće zarad boljih rezultata.

  1. Poboljšava varenje

Jedan od najvažnijih elemenata za bilo koju zdravu ishranu su vlakna. Vlakna čuvaju vaš probavni sistem da radi glatko. Zato svojoj zdravoj ishrani treba dodati još avokado. Jedan avokado sadrži 13 grama vlakana, a to je oko 54% preporučenog dnevnog unosa.

  1. Popravlja raspoloženje

Avokado može da poboljša raspoloženje. To je zbog visoke količine vitamina i minerala, posebno kalijuma i folne kiseline. Nedavna studija je utvrdila da kalijum ima veze sa depresijom Grupa naučnih istraživača je otkrila da deprsesivni muškarci i žene imaju nizak nivo kalijuma. Njihove studije su bile zasnovane na odnosu između natrijuma, magnezijuma i kalijuma kod depresivnih pacijenata. Druga studija koja je sprovedena 1993. godine je naišla na istu stvar; depresivni pacijenti imaju niži nivo kalijuma nego zdravi ljudi.

[adsenseyu5]
  1. Hrana za mozak

Svi znamo da je bakar dobar moždani stimulans, tako da je avokado takođe dobar kao hrana za stimulisanje mozga. To je zato što sadrži skoro 20% od preporučenog dnevnog unosa bakra. Bakar – zanemareni mineral je direktno povezan sa vašim misaonim procesima i kreativnim razmišljanjem.

  1. Pojačava imunitet

Kao što smo već pomenuli, avokado je odličan izvor vitamina B – koji vam može pomoći u borbi sa mnogim bolestima i infekcijama u organizmu. On takođe sadrži velike količine vitamina C i vitamina E – prirodnih pojačivača imuniteta.

  1. Povećava energiju

Mast je najviše koncentrisani izvor energije u našim telima, a znamo da ih je avokado pun. On bi mogao pomoći da preskočite popodnevnu dremku, ukoliko ga jedete za ručak. Zdrave masti mogu da obezbede vašem organizmu izbalansiran tok energije, tako da organizam može da završi svoje dnevne rutine. Ako se avokado jede zajedno sa ugljenim hidratima, on će usporiti brzinu varenja ugljenih hidrata, što znači da nećete biti gladni posle obroka, posebno nakon što pojedete jednostavne ugljene hidrate kao što je beli hleb.

  1. Zdrava koža i kosa

Avokado može pomoći da dobijete glatku kožu i sjajnu kosu. To je zbog njegovih anti-inflamatornih svojstava i velike količine zdravih masti. Jedan avokado sadrži više od 20% dnevne doze vitamina E, koji je koristan u zaštiti telesnog tkiva od oštećenja slobodnim radikalima. Prestanite da trošite novac na skupe kreme za negu kože koje sadrže vitamin E, i jedite više avokada. Možete čak probati i ulje avokada u borbi protiv procesa starenja.

  1. Ukusan je

Nemojmo zaboraviti da je avokado vrlo ukusno povrće, koje se može koristiti u različitim jelima i salatama, kao što su: gvakamole ili ga možete dodati u salate i sendviče.

Webtrubune.rs

[adsenseyu5]